Kõige kehvemat palka saavad õpetajad Rumeenias ja Bulgaarias

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõnekoosolek Raadiomaja ees õpetajate palgatõusu toetuseks.
Kõnekoosolek Raadiomaja ees õpetajate palgatõusu toetuseks. Foto: Toomas Huik

Euroopa Liidu kõige paremini tasustatud õpetajad on Luksemburgis, Taanis ja Austrias, kuid kõige kehvemat palka makstakse Bulgaaria ja Rumeenia õpetajatele.

Euroopa Komisjoni koostatud aruandest ilmneb, et oma kutsetee alguses saavad õpetajad peaaegu kõikides Euroopa Liidu liikmesriikides brutopalka, mis on väiksem kui sisemajanduse kogutoodang ühe inimese kohta. Ainsad erandid on Saksamaa, Hispaania ja Portugal.

Seejuures on palkade ja lisatasudega kõige paremini tasustatud õpetajad Luksemburgis, Taanis ja Austrias. Näiteks saab Luksemburgi noor õpetaja keskmiselt 88 315 eurot aastas. Kõige kehvemini on tasustatud õpetajad Bulgaarias ja Rumeenias – keskmine aastapalk on vastavalt 4271 eurot ja 5063 eurot. Eestis on keskmine aastapalk aruande järgi 9 607 eurot.

Majandussurutise ajal on õpetajate palgad tõusnud vaid Poolas ja Madalmaades. Sarnaselt paljude teiste riikidega ei ole ka Eesti õpetajate palgad 2008/2009. ja 2009/2010. aasta võrdluses kasvanud.

Enamikus Euroopa riikides saavad õpetajad mitmesuguseid lisatasusid, kuid ainult pooltes riikides on need suunatud erialase pädevuse tõstmisele ja õpetajaoskuste täiustamisele.

Ainult kolmes riigis – Küprosel, Portugalis ja Rumeenias – saavad õpetajad põhipalka oma karjääri jooksul kahekordistada, kuid ka nendes riikides kulub üle 20 aasta, et jõuda palgaskaala tippu.

Tegelikult on õpetajate tegelikud palgad koos lisatasudega paljudes riikides palgaskaala tipu lähedal. See on tingitud õpetajaskonna vananemisest ja hüvitistest, mida õpetajad võivad saada.

Taanis (61 804 eurot aastas), Kreekas (22 817 eurot), Soomes (44 775 eurot) ja Inglismaal (35 580 eurot) on õpetajate kättesaadud töötasu selliste hüvitiste tõttu keskmiselt kõrgem kui skaala kõrgeim töötasu.

«Imetlen siiralt meie õpetajaid, kes annavad tõsise panuse laste ja meie ühiskonna kujundamisse,» rääkis Euroopa hariduse, kultuuri, mitmekeelsuse ja noorsoo volinik Androulla Vassiliou. «Peame innustama parimaid koolilõpetajaid valima õpetajakutset ja sellele ustavaks jääma. Töötasu ja –tingimused on esmatähtsad, kui me tahame parimaid õpetajaid köita ja hoida.»

Aruanne puudutab 27 Euroopa Liidu liikmesriiki, Islandit, Liechtensteini, Norrat ja Türgit. Euroopa Liidu liikmesriikides on praegu kuus miljonit õpetajaametit pidavat inimest. Aruanne, mille on koostanud komisjoni haridusteabe võrgustik Eurydice, avaldati õpetajate päeva puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles