Aimar Ventsel: poliitikat jalgpallist välja ei saa

Aimar Ventsel
, etnoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin esmaspäevasel pressikonverentsil Donald Trumpile jalgpalli MMi palli kinkimas.
Vene president Vladimir Putin esmaspäevasel pressikonverentsil Donald Trumpile jalgpalli MMi palli kinkimas. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA

Poliitikat jalgpallist väljas hoida on võimatu - ajad uksest välja, tuleb aknast sisse, kirjutab etnoloog Aimar Ventsel.

Vene meedias oli tänavusuvise jalgpalli MMiga seotud põhiteema mudugi Venemaa meeskonna edusammud. Teisel kohal oli vast lood sellest, kuidas välismaa jalkafännid kiitsid Moskvat ja teisi Venemaa linnu, venelasi ning vnemaalasi üldse. Kolmas teema oli aga vast skandaalne kahe Horvaatia jalgpalluri Ukraina-meelne video Youtube’is. Selle eest said mõlemad mängijad FIFA hoiatuse, sest poliitika ja jalgpall tuleb lahus hoida. Seda arvas ka enamik ametlikke ja mitteametlikke kommenteerijaid venekeelses-meelses (sotsiaal)meedias. Ühesõnaga Ukraina teema tõstatamine on poliitika, millel pole kohta jalgpallis.

Kas horvaadid olid aga kahetsusväärne erand? Paar tundi pärast MMi lõppu vaatasin Facebooki ja mulle sõitis ette ajakirjanik Rodion Denissovi sein pildiga, kus Prantsusmaa, Venemaa ja Horvaatia president hoidsid naeratades teineteise õlgade ümbert kinni. Kommentaariks oli: «Kas te kujutate ette Kaljulaidi midagi sellist tegemas?» Mina näiteks kujutaks. Umbes samas situatsioonis. Poliitiline etikett kohustab ja selliseid asju on ennegi tehtud. Aga asi pole selles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles