Galerii: avatud talud rõõmustasid tuhandeid

Karin Allik
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile toimus neljas avatud talude päev, mille kestel avas külalistele oma uksed ligemale 300 talu üle Eesti, neist 40 Pärnumaal. Täna hommikuks, kui 70 talu külastajate arv veel korraldajateni polnud jõudnud, oli eelmine rekord juba löödud: huvilisi leidus üle 129 000.

Samamoodi jõudis Pärnumaal külastajaid igasse maakonna nurka. Muti külas tegutseva Mesila talu perenaise Ülle Talimaa sõnutsi jõudis nende majapidamisse 315 külalist nii Tallinnast, Tartust kui Kohtla-Järvelt, aga lähemaltki. Koos jälgiti mesilasi ja vaadati linde, inimestele pakkus huvi kõik talupidamisega seotu. Mesila mesindustalu lõi ettevõtmises kaasa juba neljandat korda.

Võistes asuva Luige puhketalu perenaine Riina Luik kinnitas, et neidki külastas pea 300 inimest. Tulijaid leidus peale kohalike näiteks Tartumaalt ja Lätist. Luige hinnangul sujus kõik väga hästi, välja arvata katkestus kaardimakseterminalide töös. “Kõik leidsid endale midagi huvipakkuvat,” ütles perenaine.

Roosi ja Roosa talu Arukülas väisas aga 400–500 huvilist, ütles peremees Rene Koitla. “Palusin inimestel kirjutada, kust nad tulevad: kaugeim oli Saksamaalt,” rääkis Koitla. Palju tuldi maaelu avastama Tallinnast ja Lõuna-Eestist, vähem Kirde-Eestist. Esimest korda avatud talude päeval osalenud Roosi ja Roosa talu peremehe arvates olid nende suurimaks tõmbenumbriks minilambad.

Allikukivi veinimõisaski leidus külastajaid 500 ringis, peamiselt Tartust, Viljandist ja Mõisakülast. Perenaise Raili Heina hinnangul pakkus neile kindlasti huvi marjaveini degusteerimine. “Viinamarjaveini tunnevad kõik, marjavein pole aga igapäevane,” selgitas ta.

Avatud talude päevast võttis osa Langermaal asuv Piimajõe farmgi. Eesti suurima piimafarmi peremees Raul Peetson hindas, et neid külastas samuti ligemale 500 huvilist, kõige kaugemad pärit Ameerika Ühendriikidest. “Me mõtleme nii elementaarselt, et inimesed teavad ja saavad aru, mida me iga päev teeme – ei ole nii!” tõdes Peetson. Tihti vajavad müüdid kummutamist ja talupidamise meetodid selgitamist.

Piimajõe farmi pidaja arvates on selline päev tohutult vajalik. “Tullakse lastele näitama, kust tuleb piim: see on nii ehe nagu sinimustvalge,” ütles Peetson. Olgugi et talunikele mõjub see päev mehe ütlust mööda väga kurnavalt, kompenseerib külastajate tänu ja siiras rõõm väsimuse.

Kõik talupidajad, kellega vesteldud sai, kinnitasid kui ühest suust, et võtavad avatud talude päevast osa edaspidigi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles