Makseterminalide rikke kahjunõuetega tegelevad pangad (2)

Armas Riives
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaardimakseterminal.
Kaardimakseterminal. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Pühapäevasest tavapäratult pikast kaardimakseterminalide rikkest tingitud kahjunõuetega peaksid kliendid pöörduma oma panga poole.

Möödunud pühapäeval katkes pooleteiseks tunniks sularahaautomaatide ja kaardimakseterminalide töö, rikke põhjustas pankade kaardikeskuse Nets Estonia andmebaaside seiskumine. Kaardimakseterminalide teenuse osutaja Nets Estonia juhi Raivo Tinni sõnul pole sarnaseid probleeme süsteemi töös varem esinenud. „Hetkel on veel arusaamatu, miks andmebaaside töö katkes, kuid probleemide vältimiseks tulevikus püüame leida rikke allika võimalikult kiiresti,“ ütles Tinn.

Tinni sõnul lahendatakse süsteemi rikked tavaliselt mõne kuni kümne minutiga. „Kuna praegune põhjus on ebatavaline, siis kulus rikke kõrvaldamiseks peamine aeg probleemi tuvastamisele,“ ütles Tinn ja lisas, et spetsialisti kättesaamiseks ei olnud ka pühapäev kõige soodsam aeg. 

Tinni sõnul ei saa alati tehnika peale lõpuni lootma jääda. „Samamoodi nagu on elektrikatkestuse puhul oluline taskulamp või tikud, siis tegelikkuses võiksid ka kaardimaksete tegijad omada tagavaraks sularaha, isegi kui sularahas makstakse harva,“ ütleb ta.

SEB pressiesindaja Evelin Allase sõnul peaks klient kahjutasu saamiseks pöörduma panga poole. „Igat juhtumit vaadatakse eraldi ning võimalusel korvatakse kliendile,“ ütleb Allas. Sama kinnitas ka Swedbanki pressiesindaja.

Coopi ja Selveri kaupluste esindajate sõnul võis olla loomulikult kliente, kes jäid ostude tegemisega hätta, kuid märgatavaid segadusi poodides ei esinenud. Siiski oli võimalik Swedbanki makseterminalides tasuda Swedbanki kaardiga ja Coopi kauplustes krediitkaardi võimalust pakkuva Säästukaart Plussiga.

Tinni sõnul on veel vara rääkida konkreetsest tekkinud kahjust. Töötlemata tehingute summad loetakse kokku kuu lõpus, siis selguvad trahvid ja kahjunõuded, mille Nets Estonia peaks pankadele hüvitama.

Nets Estonia teatas pühapäeval pressiteate vahendusel, et ajavahemikul kella 15.30 kuni 17.02 oli Nets Estonias üldine rike, mille tulemusena olid häiritud kaardimakseterminalide ja sularahaautomaatide töö.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles