Läänemeri kosmosest: NASA pildil on näha Saaremaa ja Hiiumaa tagune hiiglaslik merepööris

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läänemere sinivetikad pöörises.
Läänemere sinivetikad pöörises. Foto: NASA/USGS/Joshua Stevens/Lauren Dauphin

Igasuviste sinivetikahoiatustega võime me küll harjunud olla, kuid NASA avaldatud kosmosefotolt on näha, kuidas taimne hõljum keset Läänemerd kauneid keeriseid ja mustreid moodustab.

Kosmoseagentuuri avaldatud foto tegi Landsat 8 kosmoseaparaadi pardal asuv Operational Land Imager kaamera. Sedalaadi fotode põhjal saavad teadlased teha olulisi järeldusi meie planeedi aineringluse süsteemide kohta. Näiteks võib selle pildi põhjal oletada, et keeris toob põhjast üles vajalikke toitaineid.

Pildil klõpsates avaneb see suuremas vaates.

Kuigi konkreetsete vetikaliikide kindlaks tegemine on üksnes satelliidipildi põhjal võimatu, on tõenäoselt tegemist tsüanobakteritega või ka rohkelt klorofülli sisaldavate ränivetikatega.

Et mõista pöörise suurust, avaldas NASA ka suurendatud pildi, kus on ära märgitud selle kõrval laevateel sõitvad suured naftatankerid:

Foto: NASA/USGS/Joshua Stevens/Lauren Dauphin
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles