Lõuna-Korea vähendab sõdurite arvu piiril

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõdurid Panmunjomis.
Sõdurid Panmunjomis. Foto: Staff Sgt. Richard Colletta / DoD/Sipa USA/Scanpix

Lõuna-Korea viib piirilt Põhja-Koreaga ajutiselt ära osad sõdurid, et suurendada riikidevahelist usaldust, teatas Lõuna-Korea kaitseministeerium täna. Lisaks viiakse minema ka osa varustusest.

Kui plaani testfaasis saavutatakse edu, siis ollakse valmis sama tegema ka mujal piiritsoonis. Testfaasi raames on plaanis kaotada mõned vahipostid ja tuua mõned sõdurid ning osa varustusest piiritsoonist ära.

Aastatel 1950-1953 toimunud Korea sõda lõppes vaherahuga, aga mitte rahuleppega. Seetõttu on riigid omavahel teoreetiliselt sõjas. Umbes nelja kilomeetri laiune demilitariseeritud tsoon loodi puhvertsoonina, aga sellest põhja ja lõunasse jäävatele aladele on mõlemad osapooled viinud suured sõjalised jõud.

Vahipostide ja sõdurite arvu vähendamine on seotud aprillis ajaloolisel tippkohtumisel sõlmitud kokkuleppega, millega Põhja-Korea juht Kim Jong-un ja Lõuna-Korea president Moon Jae-in seadsid eesmärgiks muuta demilitariseeritud tsoon rahutsooniks.

Lõuna-Korea kaitseministeerium kaalub ka ühisprogrammi Põhja-Korea ja USA-ga, millega tahetakse ümber matta Korea sõjas hukkunud ja demilitariseeritud tsooni jäänud sõdurite säilmed. 

Lisaks vaatab Soul üle plaane vähendada valvurite ja tulirelvade arvu Panmunjomi mägiküla ümbritsevas ühises julgeolekualas. Panmunjom asub demilitariseeritud tsoonis ning seal toimuvad kõnelused kahe Korea ametnike vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles