Soovahetusoperatsiooni teinud saavad uue nimega koolitunnistuse

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gümnaasiumi lõputunnistus.
Gümnaasiumi lõputunnistus. Foto: Egert Kamenik

Kui haridusministeeriumi ettepanek läbi läheb, siis võivad soovahetusoperatsiooni teinud inimesed taotleda oma uue nimega koolitunnistust juba alates järgmisest aastast.

Haridusministeerium saatis kooskõlastusringile määruse, mis lubab soovahetusoperatsiooni teinutele väljastada nende uute nimedega nii põhi-, kesk- kui ka kutsekooli tunnistusi, selgub e-õigusest.

Ministeeriumi teatel oli eelmisel aastal üks ja tänavu kaks juhust, kus soovahetuse tõttu nime muutnud inimesele ei olnud kehtiva korra tõttu võimalik väljastada uue nimega koolitunnistusi ning ta võis saada vaid hinnetelehe, lõputunnistuse ning riigieksamitunnistuse duplikaadi.

«Duplikaat on aga üldjuhul siiski dokumendi uuesti väljaandmist tõendav dokument, (juhul kui algdokument on muutunud loetamatuks, või on hävinud või on väljastatud dokument vigaselt) /.../ ning seetõttu, et tegemist ei ole muudetud algdokumendiga, on see tekitanud soovahetuse toimingud läbinud isikutel probleeme,» põhjendatakse uue määruse vajadust selle seletuskirjas.

Koolitunnistust aga ei ole ministeeriumi kinnitusel väljastatud vigasena, vaid see on muutunud teatavate toimingute tõttu kehtetuks, kuna sellenimelist isikut vastava isikukoodiga ei eksisteeri.

«Seetõttu on vajalik võimaldada isikutel, kes on läbinud soovahetuse protseduurid ning tänu sellele saanud uue identiteedi saada ka vastavad algdokumendid, mis tõendavad nende haridust, mis võimaldavad neil vähema tähelepanuta sulanduda uue identiteediga ühiskonda,» seisab seletuskirjas.

Uue nimega tunnistuse saamiseks tuleb sugu vahetanud inimesel esitada lõputunnistuse või hinnetelehe väljaandnud kooli direktorile, riigieksamitunnistuse puhul riiklikule eksami- ja kvalifikatsioonikeskusele, vastavasisuline taotlus koos sotsiaalministri käskkirjaga soovahetuse toimingute sooritamise kohta ning perekonnaseisuakti kande parandamise ja muutmise otsuse koopia, näidates ära taotluse esitamise põhjuse, taotleja isikuandmed ning lõputunnistuse või hinnetelehe taotlemisel kooli lõpetamise aasta, riigieksamitunnistuse taotlemisel riigieksami(te) sooritamise aasta ja õppeaine(d), milles riigieksam(id) sooritati.

Uus määrus peaks jõustuma järgmise aasta 1. jaanuarist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles