Põllumeeste vägikaikavedu: päästa mis päästa annab

Martin Pent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põuane suvi on tunduvalt kahandanud põllumeeste viljasaaki, kuid katastroofi mõõtmeid praegune olukord välja ei anna.
Põuane suvi on tunduvalt kahandanud põllumeeste viljasaaki, kuid katastroofi mõõtmeid praegune olukord välja ei anna. Foto: Meelis Meilbaum

Tänavune põuane suvi on põhjustanud peavalu põllumeestele üle terve Eesti, mure ei ole puutumata jätnud ka Lääne-Virumaad. Siiski ei pea kohalikud ettevõtjad seisu katastroofiliseks.

JK Otsa Talu juhataja Jaan Kiisa sõnul on tänavune suvi võrreldav 2006. aasta suvega, mil vihmavee nappus põllumehi samuti pitsitas. “Ka toona ei ulatunud silo kogus enama kui kolmandiku või veerandini oodatust ning teraviljasaagist läks hukka üle poole,” meenutas Kiisk.

Tema sõnul on oma mõju ka Pandivere kõrgustikul, mis kohati võib endast märku anda teatavate anomaaliatega. “Kes ilmaandmeid tihedamalt jälgib, see teab, et näiteks Viljandi paikkonnas on suve kuunormid täis sadanud. Seevastu Pandivere kõrgustiku alal on suve jooksul sadanud vihma 15 millimeetri jagu. Ka eelmise aasta sügisel oli olukord, kus kümme päeva valitses kõrgrõhkkond. See on sobiv vilja koristamiseks, kuid sagedane öine uduvihm rikkus ettevõtmise,” tõi Kiisk näite.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles