Põline sots: parim IT-minister Eestile oleks Marju Lauristin (3)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aare Lapõnin
Aare Lapõnin Foto: Erakogu

Säravaim uus IT-minister Eestile oleks veteranpoliitik Marju Lauristin, aga miks mitte ka Tanel Talve,  leiab E-riigi Akadeemia välisekspert, e-maksuameti looja ja põline sotsiaaldemokraat Aare Lapõnin.

«Sotsidel vabanes ettevõtluse- ja IT-ministri koht ning juba spekuleeritakse, kes siis vakantsele ministrikohale parim pretendent. Palju nimesid on läbi käinud. Imelik on näha seal inimesi, kes on olnud tihedalt seotud Reformierakonna või Isamaaga, nagu oleks sotsidel endal lühike pink,» ütles Aare Lapõnin Postimehele.

Tegelikult on pink tema sõnul pikk ja väärikaid inimesi, kes on nii ettevõtluse kui eriti infoühiskonna edendamisega tegelenud ja tegelevad, väga palju.

«Vana sotsina – aastast 89 – tahaksingi siin avaldada nii-öelda rohujuure arvamuse. Ma näen kahte väljapaistvat kandidaati ja esimene on Marju. Tal on Europarlamendi mandaat,  mis sest ,et ta tuli Eestisse tagasi. Ta tegeles Brüsselis väga edukalt ja väga aktiivselt just infoühiskonna tegevustega. Ta oli kaks korda raportöör ja just digiteemadel. Ma ei tea ühtegi nii mõjukat eestlast maailmas... noh, Ilves on enam-vähem samal tasemel,» ütles Aare Lapõnin.

Lapõnini sõnul oli tal «au Marjuga suhelda aasta tagasi infoühiskonna arendamise teemadel. Mul  pole ammu nii huvitavat ja edasiviivat arutelu olnud – ta pakatas ideedest, mida Eestis võiks teha paremini ja teisiti. Kui tema oleks nõus minema ministriks, siis poleks sotsidel rohkem vaja mõelda...»

Teine on suurepärane kandidaat oleks Aare Lapõni hinnangul riigikogu liige Tanel Talve, e-Eesti riigikogu toetusrühma eestvedaja ja riigireformi probleemkomisjoni esimees.

«Kui ma üldse riigikogust midagi olen kuulnud infoühiskonna teemadel, siis eeskätt tänu Taneli tegevusele. Just tema on võtnud oma südameasjaks kiire interneti arengu taganttõukamise, riigiasutuste saledamaks reformimise ning riigihalduse parlamentaarse keskustelu edasiarendamise. Ka nuti- ühistranspordi projekti on just tema pannud käima. Andekas, populaarne ja energiat täis noor poliitik – keda veel tehta infoühiskonna teemadel valitsuses?» sõnas Lapõnin.

Lapõnini sõnul on sotsid liberaalse avatud ühiskonna eestvedajad ja ka oma kaadripoliitikas võiks valitseda parlamentaarne meritokraatia: valitsusse läheb ikka see, kellel on rahva mandaat ja tegude nimekiri ette näidata, mitte koridoripoliitikud.

Praegune IT- ja ettevõtlusminister Urve Palo teatas esmaspäeval ootamatult, et on lahkunud sotside ridadest ning paneb maha ka ministriameti. Arvatakse, et sammu põhjuseks on erakonnas puhkenud sisetülid ja teravad väljaütlemised.

«Igasugused jutud sisetülidest on ilmselge ajakirjanduse sügava hapukurgihooaja ponnistused tekitada põnevust seal, kus käib tavaline ja igav elu. Sotsid on vana aateliste inimeste kooslus, kus avalik arutelu ja kriitika on normaalne nähtus,» arvas aga Lapõnin.

«Sellega tahan öelda, et mingit vajadust mingi neutraalse kandidaadi järele ei ole. Vastupidi, peab eeskuju andma ning näitama, et sotsidele on parlamentarism väga oluline ning eelistama just neid, kes on saanud mandaadi valimistel,» ütles Lapõnin.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles