Ebatavaline kustutusmeetod: Rootsi pommitab hävitajatelt metsapõlengut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
JAS 39 Gripen hävituslennuk õhus.
JAS 39 Gripen hävituslennuk õhus. Foto: Jeppe Gustafsson / TT / Scanpix

Et panna piiri riigi keskosas Älvedaleni kommunis Trängsleti lasketiirus lõõmavale maastikupõlengule, võttis Rootsi appi JAS 39 Gripen tüüpi hävituslennukid, mis hakkavad põlenguala pommitama. Esimene katsepomm visati alla täna lõuna paiku. 

Tulekahju Älvedalenis sai alguse kaks nädalat tagasi ning jätkuvalt on suur oht, et põleng levib. Eelmisest nädalast saadik on seal tuletõrjujatel abiks umbes poolsada sõjaväelast ja Rootsi Kodukaitse liiget.

Täna viskas Rootsi kaitsevägi põlenguala põhjaosas alla pommi.

«See on katse saada leekide juurest hapnikku minema,» selgitas päästejuht Johan Szymanski, kelle sõnul tuleb ebatavalisi võtteid kasutada, sest põleng lõõmab lasketiirus, kus on ka laskemoona.

Esialgsel hinnangul toimis katsepomm väga hästi ning osal lasketiirust on tulekahju kustutatud.

«Me näeme ka, et negatiivset mõju ehk et põlengukolded pisut eemal pole pommitamise tõttu levinud,» lisas Szymanski rahvusringhäälingu SVTga rääkides.

Laskemoon Trängsleti lasketiirus on takistanud kustutustöid alates põlengu puhkemisest, sest päästjad peavad püsima vähemalt 1000 meetri kaugusel ohupiirkonnast. Veega pommitamine pole seni tulemust andnud, mistõttu oli pommitamine Gripenitelt Szymanski sõnul viimane võimalus.

«Meie arusaamist mööda on tegu erakordse põlenguga ja sellest tulenevalt peame kasutama ebatavalisi kustutusmeetodeid,» lisas päästejuht.

Lisaks pommitamisele kaalutakse ka võimalust piirata tulekahjuala lumega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles