Eestlaste seas armastatud puhkusesaarele on tekkinud turistidevastased rühmitused (2)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mallorca
Mallorca Foto: Marvin Diehl / PantherMedia / Scanpix

Hispaania populaarne puhkusesaar Mallorca upub turistidesse ning kohalikel on sellest täiesti kõrini saanud. 

Mõni nädal tagasi kogunes taaskord grupp kohalikke elanikke Palma de International lennujaama siltidega «Üks lennuk minutis ei ole jätkusuutlik», et turistide tuleku vastu protestida, kirjutas Matadornetwork.

Üle-eelmisel pühapäeval sodisid vandaalid aga mitmetele hotellidele loosungi «Turism tapab linna!»

Mallorcas on moodustatud suisa kaks turistidevastast rühmitust, Ciutat ja Tot Inclòs, kes kuulutasid, et see suvi on turistide sissevoolu vastu «tegutsemise suvi». Õnneks grupeeringud otseselt turistide vastu ohtlikud ei ole ning püütakse pigem võidelda rohkemate turistide saarele lubamise vastu.

Mallorca on populaarse Baleaari saarestiku suurim saar ning seda külastas eelmisel aastal kümme miljonit turisti. Võrdluseks, Eestit külastas eelmisel aastal ligi kolm miljonit turisti, kuid Mallorca on suuruselt Eestist oluliselt pisem, veidi Saaremaast väiksem saareke.

Turismi kõrghooajal maikuust oktoobrini maandub saarel keskmiselt 1094 lennukit päevas ning mõnel suvepäeval toovad kruiisilaevad saarele üle 17 000 turisti korraga.

Ciutat nimeline grupp jagas lennujaamas lendlehti, kus on kirjas, et ülemäärane turism on tekitanud «ekstreemse keskkonnakriisi» ning saare maastiku, keskkonna ja kultuuripärandi kommertslikuks muutmise.

Tot Inclòsi nimeline grupp heidab aga ette, et Palma vanalinna kinnisvarahinnad on tõusnud rikaste turistide tõttu mäekõrguseks. 

Sellegipoolest on kohalik omavalitsus juba võtnud vastu meetmeid turismi mõningaseks piiramiseks. Näiteks eelmisel aastal tõsteti turistimaksu nelja euro peale päevas ning kodumajutusele seati ranged piirangud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles