Juncker ja Trump jõudsid kaubanduskõnelustel kokkuleppele (7)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean-Claude Juncker ja Donald Trump.
Jean-Claude Juncker ja Donald Trump. Foto: POOL / Reuters / SCANPIX

Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri ja USA presidendi Donald Trumpi kolmapäevane kohtumine möödus produktiivselt ja seal saavutati kokkulepe kaubandusolukorra edasise pingestumise vältimiseks, teatas teiste seas Juckeri eestkõneleja Margaritis Schinas.

Trump ütles pärast kohtumist, et USA ja Euroopa Liit leppisid kokku jätkata tööd nulltariifide, -tõkete ja -toetuste suunas ja «EL hakkab ostma suurtes kogustes sojaube».

Juncker kinnitas, et tal oli enne kohtumist kavatsus sõlmida leping ja «seda me täna ka tegime».

Juncker möönis, et EL on soostunud suurendama USA sojaubade ja veeldatud maagaasi importi.

«See saab tehtud,» ütles Juncker.

Euroopa Komisjoni presidendi hinnangul läbirääkimised jätkuvad, kuid on siiani edenenud positiivselt.

Saksamaa tervitas kolmapäeval edusamme kõnelustel, mida nimetas läbimurdeks, mis aitab ära hoida kaubandussõda ja päästab miljoneid töökohti.

"Palju õnne Juncker ja Trump: läbimurre on saavutatud, et ära hoida kaubandussõda ja päästa miljoneid töökohti. Hea uudis kogu maailmamajandusele," kirjutas Saksama majandusminister Peter Altmaier suhtlusvõrgustikus Twitter.

Juncker oli enne kohtumist Trumpiga öelnud, et ta ei ole väga optimistlik väljavaate suhtes lahendada kaubandustüli. Juncker märkis samas, et Euroopa Liit ja USA on lähedased partnerid ja liitlased ning mitte vaenlased.

«Me peame tegema koostööd. Me esindame poolt maailmakaubandusest,» lisas Juncker.

Trump kordas oma vaateid mõlemapoolselt kasulikust kaubandusest.

«Aastate jooksul on USA kaotanud sadu miljardeid dollareid kaubandusest Euroopa Liiduga. Me tahame vaid, et sellest saaks tasavägiselt kasulik mängumaa põllumeestele, tööstusele ja üldse kõigile,» sõnas Trump.

USA aktsiaturud sööstsid pärast kohtumist ülespoole ja tehnoloogiaindeks Nasdaq sulgus taas rekordtasemel.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles