Sillamäe kutseõppurid eestikeelse töökeskkonnaga praktikakohta ei leia

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Sillamäel ei ole eestikeelse töökeskkonnaga praktikakohta praktiliselt võimalik leida, teab venekeelse õppega Sillamäe kutsekooli praktikaosakonna juht Jüri Juur.

«Eesti keele arendamise strateegia aastateks 2004-2010» lõppseires tõdetakse, et kutseõppeasutuste õpetajate eesti keele oskuse tase on madal. Mure saab alguse juba üldhariduskoolist, kust õpilased tulevad kutsekoolidesse vähese eesti keele oskusega. Seires soovitatakse ühe abimeetmena soodustada õppepraktikat eesti keele keskkonnas.

Juur aga tõdeb, et Sillamäel praktikale minevad noored eestikeelse töökeskkonnaga praktikakohta ei leia ning seega ei saa õpilased ka seal eesti keelt harjutada.

Juure hinnangul on eestikeelsele õppele väga raske üle minna – selleks tuleb ette valmistada eestikeelne kutseoskuste üldmoodul ja koolitada pedagooge. Samas mõne eesti keele koolitusega pedagoogide puhul imet ei tee, nendib Juur.

«Koolitus koolituseks, aga kui suhelda eesti keeles ei saa… Pidev suhtlemine peab olema eesti keeles,» osutab ta.

Kutsekoolidesse tulevate õpilaste eesti keele oskus on samuti kehvapoolne. «Mis neilt suurt oodata? Tulevikus on nad põhiliselt oskustöölised, nad ei kipu riigiametnikuks. Tööd tuleb ikka kätega teha, mitte suuga.» Kõige tähtsam on Juure sõnul õpetada suhtluskeelt, samas ei ole Sillamäel kellegagi eesti keeles suhelda. «Ise olen Sillamäel elanud 16 aastat ja alguses oli nii, et ehk nädalas korra kuulsin eesti keelt. Praegu kuulen ikka rohkem.»

Juur soovitab, et eesti keelt tuleks õppima hakata juba lasteaias. Tema sõnul kulub terve põlvkond, et üleminek eestikeelsele õppele saaks valutult toimuda.

Kutseõppeasutuste vene õppekeelega rühmades alustatakse eestikeelsele õppele üleminekut erialaõppe üldoskuste moodulitega. Ülemineku tähtaeg ega maht ei ole hetkel veel määratletud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles