Uus tase virtuaalreaalsuses (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii näeb välja inimene visrtuaalreaalsuses. FOTO: EERO VABAMÄGI/EESTI MEEDIA
Nii näeb välja inimene visrtuaalreaalsuses. FOTO: EERO VABAMÄGI/EESTI MEEDIA Foto: Eero Vabamägi

Virtuaalreaalsuse puhangut on oodatud juba mitu head aastad, kuid siiani on see jäänud üsna nišikaks. Uus, äsja ka Eestisse jõudnud seade annab uut lootust. Arter käis ja pistis pea virtuaaltulle.

Mu ees särab päikesekiirtes lumine jäljerada, mida pidi sean oma samme ülespoole. Enam pole palju minna – tipukoonus on juba käega katsuda. Uudishimu sunnib rajalt veidi kõrvale lumekarniisile astuma (mida tegelikult ju kunagi ei teeks!), et heita pilk kolm kilomeetrit allpool voolavale Khumbu liustikule ja selle Lõunarübjale tõusvale jääkosele – ja hetkeks tõmbab kõik soolikad sees jonksu, vertigo teeb oma töö. Teiselpool kuru olev Makalu 8470 m tipp on juba jupp maad allpool ning siin ta on – 8848 m Everesti tipp, iga alpinisti unistus, mis minul jäi saavutamata ning ma pean oma seitsme kilomeetriga leppima. Vaatan ringi ja kõrgemal, terves maailmas pole muud kui taevas, maailma katus. Ainult paganama palav on (Eesti suvi?), hapnikupuudust ei tunne ja ka seljakotti pole õlgu rõhumas.

Jah, Everestil käisin ma mõni päev tagasi Arvutitarga kontoris, kuhu nad olid üles seadnud äsja meile Eestisse saabunud HTC VIVE Pro virtuaalreaalsuse (VR) komplekti. Aga elamus oli ehe, vaated suurepärased ja juba selliste maailmarändude nimel oleksin ma valmis seda imevidinat endalegi soetama. Kui ainult hinnasilt tal pisut väiksem oleks – 1500 eurot paneb ikka kukalt sügama.

Mida siis see uus imevidin endast kujutab?

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles