Üks Euroopa Liidu liikmesriik tervitab põgenikke avasüli (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portugal on üks vähestest Euroopa Liidu liikmesriikidest, kes sooviks enda ühiskonnas näha rohkem sisserändajaid.
Portugal on üks vähestest Euroopa Liidu liikmesriikidest, kes sooviks enda ühiskonnas näha rohkem sisserändajaid. Foto: EPA / Scanpix

Ajal, mil enamik Euroopa Liidu liikmesriike võitleb põgenike riiki lubamise vastu, näeb Portugal vajadust võtta vastu üha enam sisserändajaid. 

Portugal on üks madalaima sündimusega riike Euroopa Liidus. 2016. aastal sündis iga tuhande elaniku kohta keskmiselt 8,4 last. Aastal 2000 oli see number 11,4. Madala sündimuse tõttu näeb Portugal suurt vajadust sisserändajate järele ning ei tolereeri riigis võõraviha ja põgenikevastaseid loosungeid, kirjutas Spiegel.

Paraku ei jõua riiki eriti palju põgenikke, sest Portugal asub põhilistest Vahemere rändeteedest eemal. Seepärast pooldab Lissabon põgenike ümberjagamist Euroopa Liidu liikmesriikide vahel. Ühelt poolt omavahelise solidaarsuse pärast, teisalt vajadusest suurendada riigi elanikkonda.

Peaminister Antonio Costa seisukohta pooldab suur osa kohalikest elanikest. «Riigis pole ühtegi piirkonda, mis seisaks põgenike riiki lubamise vastu,» ütles migratsiooniekspert Cristina Santinho. Põgenike vastuvõtmist toetab ka kirik ja paljud portugallased on pakkunud end põgenike abistamisel vabatahtlikuks.

Portugali peaminister Antonio Costa.
Portugali peaminister Antonio Costa. Foto: Yves Herman / Reuters / Scanpix

«Loomulikult esineb ka Portugalis rassismi, aga see on vaevumärgatav,» ütles Santinho. Riigis pole ühtegi välismaalaste vastu suunatud organisatsiooni ja ükski partei ei esinda sellist positsiooni. 

Portugali jaoks on probleem hoopis see, et 3000 põgenikust, keda eelmise laastal riiki oodati, saabusid vaid pooled. Põhjuseks bürokraatlikud takistused, mis pidurdasid vastuvõtuprotsessi. Lisaks on migrantidel keeruline Portugalis sobivat tööd leida. 

Portugal alustas uuendusliku programmiga, et leida sisserändajaid, kes sooviksid püsivalt Portugali jääda. Nimelt sõitsid riigi esindajad Egiptusesse ja viisid läbi intervjuusid võimalike ümberasujatega enne, kui nad Euroopasse jõudsid. Nad valisid välja 138 sobivat inimest, kes saabuvad riiki hiljemalt sel sügisel. Portugal kavatseb intervjuude läbiviimisega jätkata, järgmisena sõidavad esindajad sobivate migrantide leidmiseks Türki.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles