Kuumablogi: ilmateenistus lubab 30-kraadist kuumust ka augusti keskpaigaks (13)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu rand.
Pärnu rand. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Ilmateenistuse augusti prognoosi järgi tuleb kuu keskmisest soojem ja kuivem ning õhutemperatuur võib ulatuda 30 soojakraadini ka kuu keskel.

Augustikuu tuleb tõenäoliselt keskmisest soojema õhutemperatuuri fooniga. Paljuaastane augusti keskmine õhutemperatuur on olnud 15,4-17,5 kraadi.

Ilmateenistuse Keila vaatlusjaamas mõõdeti esmaspäeval selle suve uueks kuumarekordiks 34,6 kraadi. Samal ajal mõõdeti aga täna Stroomi rannas veetemperatuuriks vaid kolm kraadi.

Pühapäeva õhtul mõõdeti ilmateenistuse Tallinna-Harku vaatlusjaamas selle suve kuumarekordiks 34,2 kraadi.

Klimatoloog Ain Kallise sõnul on praegune ilm selgelt Eesti kohta erakordne. «Ööpäeva keskmine temperatuur on kaunis eriline. Tallinnas oli ööpäeva keskmine temperatuur 27,3 kraadi. Sellist näitajat ma ei mäleta Eestis. See läheb juba ekvatoriaalsesse piirkonda,» ütles Kallis Vikerraadiole antud intervjuus

Kuumalaine tõttu on Eestit tabanud suurim põud pärast 1950. aastat ja paljudele põllumeestele on muutunud abi elu ja surma küsimuseks. 30 kuni 70 protsenti tänavusest saagist on juba kaotatud ja loomapidajatel ei jätku sööta, et kari ületalve pidada.

Kuumalainega võib kaasneda ka mere-elustiku massiline hukkumine, näiteks kandis selle nädala algul Peipsi järv Kallaste randa paksu kihi surnud kalu.

Juulis oli Eesti keskmine õhutemperatuur 19,9 kraadi, mis on 2,5 kraadi kõrgem normist ehk paljuaastasest keskmisest. Juuli viimane dekaad oli kõige soojem alates 1961. aastast

Mida toob tänane ilm?

Sarnaselt eelnevatele päevadele on ka tänane (1.08) ilm palav. Pärastlõunal võib aga vihmavarju vaja minna, sest lubab nii hoovihma kui äikest.

Päeval on vähese ja vahelduva pilvisusega ilm. Pärastlõunal võib kohati hoovihma sadada ja äikest olla. Puhub valdavalt kagu- ja lõunatuul 2 kuni 7 meetrit sekundis. Sooja on 27 kuni 32, meretuulega rannikul kuni 24 kraadi.

Meelespea kuumarabanduse vältimiseks

  • Joo palju vett! Kõrgete temperatuuride korral peaksid jooma vett iga 15-20 minuti tagant ja hoidma veepudeli kogu aeg endale lähedal. Oluline on, et tarbiksid võimalikult vähe alkoholi, sest alkohol kiirendab vee väljumist organismist.
  • Kanna peakatet! Kaitse oma pead päikesepiste eest ja pane pähe õhuke müts, torusall, rätik või kübar, et kaitsta lisaks ka peanahka põlemise eest ning juukseid kõrvetava päikese eest. 
  • Kanna kaasas päikesekreemi ja määri seda iga paari tunni tagant uuesti kehale. Päike on salakaval ja kui mõni koht jääb kreemitamata, võib see õhtul juba valusalt tunda anda. Vali kõrgema SPF-iga päikesekreem, nii pead harvemini kreemi uuesti kehale kandma. 
  • Püüa leida varju kuuma ja lõõskava päikese eest. Kuumus on väsitav ja otsene terav päike võib teha olemise uimaseks ning pea võib hakata ringi käima. 
  • Kanna heledaid ja õhku läbilaskvaid riideid, nii on suvepäeva hoopis mõnusam nautida. Heledad riided ei tõmba nii palju päikest ligi kui tumedad riided ja õhku läbilaskvate avarate riietega ei hakka õues nii kiiresti palav.
Tagasi üles