Kuumalaine tõttu tuleb üle Eesti tavatu reid

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsatulekahjude laine laastab Eestit suvealgusest alates.
Metsatulekahjude laine laastab Eestit suvealgusest alates. Foto: Rein Säinas /Valgamaalane

Ainus kustutusvõimekusega kopter on juba valvel, nädalavahetusel toimuvad üle Eesti politseinike ja päästjate reidid – kõik selleks, et vältida maastikupõlenguid, sest lähiriigid on nendega hädas ja hädaolukorras meile appi ei jõuta.

«Meil on üks politsei- ja piirivalvekopter, millel on võimekus ka metsa kustutada ja see on pandud valvesse,» rääkis siseminister Andres Anvelt valitsuse pressikonverentsil. Et maastikupõlengu puhkedes ei oleks see hoolduses ja meeskonnal oleks piisavalt lennutunde.

Kuna soojad ilmad tekitavad ka muid probleeme, siis on lähipäevadel kavas Anvelti sõnul tavatu reid – ühiselt lähevad välja nii politseinikud kui ka päästjad.

«Nii et politseipatrullidel koos päästeametnikega on suurem tähelepanu just nendel kohtadel, mis on vee ääres, kus inimesed võib-olla tahaksid minna napsuse peaga ujuma,» rääkis siseminister.

Kindlasti on kavas kontrollida RMK lõkkeplatse, et ei tehtaks lõket. Ta kutsus inimesi jälgima tuleohukaarti. «See näitab praegu, et Jõgevamaal on tuleoht kõige suurem ja seal on ka keelatud regionaalselt igasugune tuletegemine, suitsetamine, grillimine ja lõkketegemine selleks mitte ette nähtud kohas ning samuti metsas mootorsõidukitega sõitmine,» sõnas minister.

Anvelti sõnul on Eesti praegu mingil määral nagu oaas naaberriikide tulekahjude keskel.

Kõige suurem tulekahju on Lätis, Kura poolsaarel, see ületab tuhandet hektarit, Vikipalu põleng oli 200 hektarit.

«Kuumusega joome vett ja kindlasti ei maksa lapsi ja loomi autosse jätta, nagu nüüd viimastel päevadel Päästeametil on mitu väljakutset olnud. Inimesed, kes seda on teinud, mõelge, ei maksa teistele pakkuda seda, kus ise ei tahaks olla ehk otseselt grillahjus,» rääkis minister.

Alates laupäevast, 28. juulist kehtib kogu Eesti Vabariigi territooriumil kuiva ja kuuma ilma tõttu suure tuleohuga aeg.

Suure tuleohuga ajal on keelatud metsas lõkke tegemine, gillseadme kasutamine ja suitsetamine, teatas päästeamet. Keeld kehtib ka RMK lõkkeplatsidel.

Päästeamet kuulutas 31. mail välja kogu Eesti territooriumil suure tuleohuga aja, mis toob kaasa olulisi piiranguid. Kui varasematel aastatel on päästeamet suure tuleohuga aja välja kuulutanud piirkonniti, siis tänavu laieneb see kogu Eestile – kuuma ja kuiva ilma tõttu on olukord väga tuleohtlik kõikjal.

Suure tuleohuga aeg tähendab, et looduses on kõrge temperatuuri ja sademete puudumise tõttu äärmiselt suur tuleoht ning igasugune tuletegemine võib tekitada tulekahju ohu või põhjustada tulekahju metsas või maastikul.

Päästeameti koduleht.
Päästeameti koduleht. Foto: Kuvatõmmis päästeameti kodulehelt
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles