Uus-Meremaal antakse koduvägivalla ohvritele eraldi haigusleht

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern on korduvalt väljendanud vajadust ühiselt koduvägivalla vastu võidelda.
Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern on korduvalt väljendanud vajadust ühiselt koduvägivalla vastu võidelda. Foto: DAVID GRAY / Reuters / Scanpix

Uus-Meremaa võttis esimese riigina maailmas vastu seaduse, millega antakse koduvägivalla ohvritele 10 tasustatud haiguspäeva, et neil oleks võimalik vägivaldne partner maha jätta, uus kodu leida ja tagada enda ning oma laste turvalisus.

Eile võeti 63 poolthäälega vastu eelnõu, millega antakse koduvägivalla ohvritele 10 tasustatud haiguspäeva. Eelnõu vastu hääletas 57 parlamendiliiget.

Uus-Meremaa on arenenud maailmas koduvägivalla ohvrite arvu poolest esirinnas - politsei saab iga nelja minuti järel teate koduvägivalla juhtumist.

Eelnõu ettevalmistajate sõnul on tasustatud haiguslehe näol tegemist esimese sammuga koduvägivalla vähendamise suunas ja teised riigid peaksid seda eeskuju järgima.

«Selle algatuse eesmärk on mõjutada kogu ühiskonda. Me ei jäta seda ainult politsei pärusmaaks, vaid mõistame, et kõigil on oma roll ohvrite abistamise juures. Lisaks aitab see muuta kultuurilisi norme ja ütleb, et koduvägivald ei ole vastuvõetav,» sõnas parlamendiliige Jan Logie.

Eelnõu jõustub järgmise aasta aprillis ja see võimaldab kõigil koduvägivalla ohvritel võtta töölt 10 tasustatud puhkusepäeva. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles