Ümberpaigutamise tagajärjel suri 10 väljasuremisohus ninasarvikut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänaseks on uues elupaigas hukkunud 10 ninasarvikut.
Tänaseks on uues elupaigas hukkunud 10 ninasarvikut. Foto: Baz Ratner / REUTERS / Scanpix

Sel kuul viidi Keenias ühest rahvuspargist teise 11 ohustatud liikide nimekirja kuuluvat teravmokk-ninasarvikut, kellest tänaseks päevaks on surnud 10.

Uurimine selgitas, et 10 ninasarvikut suri liiga soolase vee joomise tulemusena, mis omakorda viis ülemiste hingamisteede haiguse ja maohaavanditeni. 

Loomade surmas süüdistatakse ümberpaigutamisega seotud ametivõimude ebapiisavat omavahelist suhtlust ja koostöö koordineerimist ning hooletust. 

Ninasarvikud viidi Nairobi ja Nakuru järve rahvusparkidest üle Tsavo rahvusparki, et nad alustaksid seal uut populatsiooni.

Ümberasustatud ninasarvikutest jäi ellu vaid üks, aga ka tema seisund on kriitiline, sest ta sattus uues elupaigas lõvi rünnaku ohvriks. 

Maailmas on järel veel vaid 5000 teravmokk-ninasarvikut, keda ohustab eelkõige salaküttimine nende sarve pärast.

Keenias on nimetatud ninasarvikuid umbes 745. Ümberpaigutamise ja asustustiheduse haldamise läbi loodetakse nende populatsiooni suurendada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles