Brüssel lükkas ümber Trumpi väite kaubanduskõneluste kokkuleppe kohta (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ja USA president Donald Trump.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ja USA president Donald Trump. Foto: Kevin Dietsch / Pool via CNP /MediaPunch / RS/MPI/Capital Pictures/Scanpix

Euroopa Liit teatas täna, et liidu ja Ühendriikide vahelistel kaubanduskõnelustel ei planeerita arutada põllumajandust tervikuna, vastupidiselt USA presidendi Donald Trumpi väitele, et Euroopa Liidu turg on nüüd USA farmeritele avatud.

«Ma olen seda väga selgelt öelnud... põllumajandus ei ole osa sellest. Ainult need asjad on, mida ühisavalduses konkreetselt mainiti,» ütles Euroopa Komisjoni kõneisik Mina Andreeva, viidates kolmapäeval Valges Majas toimunud kõneluste järel väljastatud kommünikeele.

«Kui lugeda ühisavaldust siis näeb, et põllumajandust kui sellist ei mainitud. Sellest nähtub, et mainitud on põllumehi ja mainitud on sojaube, mis on osa diskusioonist,» ütles Andreeva.

USA president Donald Trump kiitis eile Euroopa Liiduga sõlmitud kaubanduslepet ja väitis, et avas Euroopa turud USA põllumajandustoodetele.

«Avasime just teile farmeritele Euroopa. Te ei saa olema Trumpiga liiga vihased, seda võin öelda,» ütles Trump.

Prantsusmaa on avaldanud Euroopa Liidule survet, et põllumajanduse valdkonnas Ühendriikidega selliseid kokkuleppeid ei sõlmitaks.

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ja USA president Donald Trump kohtusid kolmapäeval Washingtonis ja saavutasid kokkulepe kaubandusolukorra edasise pingestumise vältimiseks. 

Trump ütles pärast kohtumist, et USA ja Euroopa Liit leppisid kokku, et jätkavad tööd nulltariifide, -tõkete ja -toetuste suunas ja EL hakkab ostma suurtes kogustes sojaube.

Juncker kinnitas, et tal oli enne kohtumist kavatsus sõlmida leping ja see eesmärk sai täidetud. Ta sõnas, et Euroopa Liit on soostunud suurendama USA sojaubade ja veeldatud maagaasi importi.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles