Haridusminister pidas aasta õpetajatele sünge kõne

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Haridusminister Jaak Aaviksoo ütles täna aasta õpetajate ees esinedes, et häid õpetajaid teatakse, mäletatakse ja tunnustatakse, kuid ta tõstis esile ka palju õpetajaametiga seotud probleeme, mis tuleb lahendada.

Aaviksoo hinnangul on kõigil arusaam heast õpetajast ja kõik mäletavad mõnda head õpetajat ning selle põhjal saab arvata, et häid õpetajaid jagub üle Eesti.

Aaviskoo tõstis esile, et tänavused aasta õpetajad on sellised õpetajad, keda tunnustatakse mitte ainult täna, vaid ka tulevikus, sest tõeline tänu tuleb õpilastelt.

«Aga ainuüksi sellest ei piisa, midagi oleks justkui veel vaja,» sõnas minister. «Mulle tundub, et mingi probleem on õhus, mingi pinge, mingi möödarääkimine, mida ei tohiks või ei peaks olema.»

Tema sõnul veereb teema liiga tihti palga ümber, kuid probleem on sügavam.

«Kuidagi pole me suutnud iseseisvas Eestis leida tasakaalupunkti, kus tunneksime, et asjad on enam-vähem tasakaalus. Täna oleme sellest tasakaalupunktist kaugel,» sõnas ta. «Liigpalju on etteheiteid tühjades sõnades, liigpalju on mõtteid sellest, mis võiks või isegi peaks olema teistmoodi.»

Ministri sõnul on see midagi, mida ta peab kõige tõsisemaks väljakutseks ministeeriumile ja nendele, kelle otsustada on selle probleemi lahendamine.

«Liiga palju tööd, liiga palju kõrvalisi õppetööga mitteseotud kohustusi, tasakaalust väljas õigused ja kohustused, tühisõnaliseks jääv debatt,» loetles ta. «Lõpuks, kui hakkab kooruma see, mis võiks õige olla, pole enam otsustajaid ja veel vähem on vastutajaid.»

Minister toonitas aga, et see pole pidupäevane jutt. Ta tõstis esile, et põhjust on ka optimismiks.

«Need objektiivsed näitajad, mille alusel meie tööd hinnatakse, on selliseid, mille üle on põhjust uhkust tunda,» kinnitas ta. «Armsad õpetajad, jätkuge teil seda sära ja soovi edaspidigi panustada. Teil on palju rohkem liitlasi kui vastaseid.»

Minister avaldas lootust, et kui ta saab järgmiselgi aastal aasta õpetajate ees seista, siis on nii mõnigi asi juba natuke paremini.

«Kui teie poolt vaadates on midagi natuke paremini, võime meiegi tunda, et oleme teid teie raskes töös sisuliselt aidanud, peale nende heade sõnade, käepigistuse ja meenete, mille te siit kaasa võtate,» sõnas Aaviksoo. «Head jätkuvat akadeemilist eneseteostust üle kogu Eesti.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles