Rock’n’roll’i saatel UAZiga ümber Ukraina

Johannes Voltri
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arno Pavel kutsub masinat hellitavalt Uaazikuks. Tähed numbrimärgil pole küll Paveli valitud, kuid nende tähenduse (inglise keeles «issi») tabavad ära venelasedki.
Arno Pavel kutsub masinat hellitavalt Uaazikuks. Tähed numbrimärgil pole küll Paveli valitud, kuid nende tähenduse (inglise keeles «issi») tabavad ära venelasedki. Foto: Sander Ilvest

71-aastane Arno Pavel asub vähem kui nädala pärast oma 1978. aasta «Vene villise» UAZiga teele Ukraina poole, et teha riigile peale 10 000-kilomeetrine tiir. Ühtlasi loodab ga jõuda võimalikult lähedale Donbassi rindele.

Paveli kodukohas Kosel UAZ 469sse sisse istudes kuuleb autokõlaritest vaid rock’n’roll’i. Mängib Elvis Presley «Viva Las Vegas» – niipalju kui seda üle valju mootorimüra kuulda on. «1962 oli see aasta, mil ma esimest korda Elvis Presleyt kuulsin,» mäletab mees. Ka Ukrainale teeb ta tiiru peale põhiliselt rock’n’roll’i saatel, kokku on tal seda mälupulgal viie tunni jagu.

Turvavöösid Paveli UAZil pole. Pole lihtsalt ette nähtud. Selle aastakäigu autod lasti Uljanovski autotehasest välja ilma. Ka Eesti politsei ei saa sinna midagi parata, teab Pavel rääkida. Eesti politsei teda pidanud ei olegi, erinevalt ebameeldivast kogemusest Venemaal Kalmõkkias. «Seal küll politsei lausa pressis raha välja. Ma ei taha pikemalt rääkida, ma tahan veel Venemaale sõita,» kõneles Pavel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles