Jugoslaavia heade aegade sümbol

Katarina Subasic
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisifirma Yugotour juht Jovana Stojiljković on ise sündinud ajal, kui Jugoslaavia oli juba lagunenud, kuid kinnitab, et teab riigi ajaloost palju. Pildil poseerib ta alates 1999. aastast suletud hotelli Jugoslavija ees, nõjatudes sotsialistlikus riigis toodetud autole Zastava 101.
Reisifirma Yugotour juht Jovana Stojiljković on ise sündinud ajal, kui Jugoslaavia oli juba lagunenud, kuid kinnitab, et teab riigi ajaloost palju. Pildil poseerib ta alates 1999. aastast suletud hotelli Jugoslavija ees, nõjatudes sotsialistlikus riigis toodetud autole Zastava 101. Foto: Vladimir Živojinović/AFP/Scanpix

«Liitu meiega, seltsimees!» tervitatakse Serbia pealinnas soojalt turiste, kui nad astuvad autosse, mida enam ei toodeta, et minna ajas tagasi riiki, mida enam olemas pole.

Nii Yugo kui ka samuti Serbia keskosas asuvas Kragujevaci linnas tegutsevas Zastava tehases valminud pisike Fića ja Zastava 101 olid kunagi kommunistliku Jugoslaavia uhkus. Tänu soodsale hinnale olid need ka äärmiselt populaarsed.

Samal ajal pakkus Yugo tänuväärset võimalust heita nalja selle disaini ja ebausaldusväärsuse üle.

Muuseas võib seda sõidukit näha 1995. aasta Hollywoodi kassahitis «Visa hing 3» Bruce Willise ja Samuel L. Jacksoniga peaosades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles