Eesti kõige võimekamaks omavalitsuseks sai Viimsi vald

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoogne sisseränne on Viimsile kaasa toonud ka probleeme - järjest on juurde vaja lasteaia- ja koolikohti. Pildil olev Viimsi kool on muutunud tõeliseks mammutkooliks.
Hoogne sisseränne on Viimsile kaasa toonud ka probleeme - järjest on juurde vaja lasteaia- ja koolikohti. Pildil olev Viimsi kool on muutunud tõeliseks mammutkooliks. Foto: Marina Puškar

Uuringufirma Geomedia tehtud uuringu järgi on Eesti kõige võimekam omavalitsus Viimsi vald, mille 2007 – 2010 keskmine koondindeks oli 85,8 punkti 100 võimalikust.

«Viimsi areng on olnud tormiliselt kiire ning alati ei olegi nii kerge olnud neid kiireid muudatusi juhtida,» tõdes Viimsi vallavanem Haldo Oravas. Praegu on Viimsi elanike arvult seitsmes omavalitsus peale Tallinna, Tartut, Narvat, Pärnut, Kohtla-Järvet ja Viljandit. Viimsis elab 17 226 inimest – sama palju kui Tallinnas 1830ndate aastate lõpul.

Oravase sõnul panustab Viimsi üha enam haridusele. Haridusega seotud kulude osakaal on Viimsi eelarves juba aastaid üle poole. Viimsi näol on tegemist ka Eesti noorima omavalitsusega, kus keskmine vanus vaid 36,5 aastat.

Haldo Oravas selgitas, et Viimsile on kiire areng toonud ka meeldivaid probleeme, näiteks lasteaia- ja koolikohtade nappus.  «Ka Viimsis on asju, mida tahaksime palju paremini teha, kuid teatud mõttes tulevad piirangud ette – lasteaia- ja koolikohti on väga vaja, kuid nende ehitamiseks laenu võtta ei tohi. Vastuolud on tihti paradoksaalsed, sest lastest unistavad kõik inimesed, pered ja vallad,» osutas vallavanem.

Täna tutvustatakse kohaliku omavalitsuse võimekuse indeksit 2007-2010, kus mõõdetakse omavalitsusüksuste potentsiaali midagi ära teha. Indeksis arvestatakse näiteks töökohtade arvu elanike kohta, elanikkonna keskmisi sissetulekuid, kohalikel valimistel osalemise aktiivsust, haridusteenuste olemasolu ja nende kulusid, elanike arvu jne.

Möödunud aastal kirjutas Postimees, et 2009. aasta põhjal on Eesti kõige võimekam kohalik omavalitsus Rae vald Harjumaal.

Raele järgnesid toona Viimsi vald ja Tallinna linn ning edukaim Harjumaal mitteasuv omavalitsus oli kaheksandal kohal olev Tartu linn.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles