Noor filmiäss püüab Simpsonitega miljoneid

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Inglise kolledži 14-aastane õpilane Urmas Salu üllatus isegi, kui tema tehtud legoklotsidest Simpsonite multikas Youtube’is üle 2,3 miljoni vaatamiskorra
kogus.
Tallinna Inglise kolledži 14-aastane õpilane Urmas Salu üllatus isegi, kui tema tehtud legoklotsidest Simpsonite multikas Youtube’is üle 2,3 miljoni vaatamiskorra kogus. Foto: Mihkel Maripuu

Silmapaaridest, mis on 14-aastase Tallinna Inglise kolledži õpilase Urmas Salu kuulsaimat animafilmi ehk legoklotsidest Simpsonite multika Eesti versiooni näinud, võivad vanad filmitegijad vaid unistada – Youtube’is on klippi vaadatud üle 2,3 miljoni korra.


Urmas, palju sa ise oma töid üle vaatad? Ja kas oled siis rahul või vaatad, et oleks võinud kuidagi teisiti, veel paremini teha?


Muutun iga korraga järjest kriitilisemaks. Praegu vaadates tundub see Simpsonite klipp minu jaoks väga kehv.



Tõesti? Miks nii?


Olen seda lihtsalt nii mitu korda näinud ja sellest tüdinenud. See näib juba nii vana ja lapsik. Panin selle eelmise aasta oktoobris üles  ja mõtlesin, et ehk 1000 korda ikka vaadatakse. Aga vaatajate arv aina kasvas.



Oled vaid 14-aastane. Kuidas sa üldse filmi juurde sattusid?


See algas minu esimesest digifotokast, millega tegin lihtsalt pilte. Aga kui hakkasin hiljem neid pilte järjest läbi vaatama, siis tundus, et pildirida justkui liiguks. Ja siis sain lähemalt teada ka animatsioonist.



Alustasin filmitegemist üksi, pool aastat hiljem hakkasin Nukufilmi stuudios käima.
On sul seal midagi õppida?


Alati on midagi õppida. Ega see ole nagu koolis, kus keegi õpetusi jagab, aga kui seal koos teistega tegutsed ja keegi juhendab ka, on sellest alati kasu.



Alustasid väga lihtsate animatsioonidega – alguses kaheksa kaadrit sekundis, hilisemates juba 20 kaadrit sekundis. Kust sa teemad saad?


Ma ei oska eriti teemasid ise välja mõelda. Alustan lihtsalt filmi tegemist ning ei tea ise ka, kuidas see lugu lõppeda võib. On üks tegelaskuju, kelle ümber lugu jooksma hakkab ja kes lugu tekitab.



Neli aastat tagasi tegid oma esimese kuueminutilise inimestega filmi. Millest see räägib?


Olen tänaseks juba mitu inimestega filmi teinud. Aga esimeses filmis filmisin digifotokaga ennast ning mängisin head ja paha kangelast korraga. See oli üsna mõttetu, sisutu film, kus käis lihtne võitlus.



Kumb on põnevam – animatsioon või n-ö pärisfilm?


Animatsiooni on võimalik üksi teha. Tegelikult saab seda ka teistega koos teha, aga siis peab mõtlema, kas teised saavad ikka asjadest samamoodi aru või mitte.



Inimestega filmi puhul on vaja pikaajalist planeerimist, animatsiooni saab rutem teha. Ja mulle meeldib, kui saab asja kiiresti valmis teha.



Milline võiks sinu tulevik olla? Teed seda kõike enda lõbuks või soovid filmitootmisega edasi tegelda? On sel Eestis üldse perspektiivi?


On ikka. Eestis pole filmitööstus veel nii arenenud kui mujal. Tahaks seda tulevikus siin veidi arendama hakata.



Milline on sinu unistustefilm?


Mulle meeldivad pigem actionfilmid. Samas pole neid Eestis väga tehtud. Eestis on pigem dialoogiga, sisulised filmid. Minu unistuseks on teha Eestis üks korralik, hea sisuga actionfilm.



Mis sõbrad sinu tegemistest arvavad?


Sõpradele meeldib, neile on see kõik väga uus. Samas tundub neile see kõik ka väga raske, aga tegelikult ei ole. Peab lihtsalt tahtmist olema.



Inglismaal on kuulus saade «Graham Norton Show». Selle aasta oktoobri alguses oli seal külas Harry Shearer, kes teeb Simpsonites mitmete tegelaskujude hääli. Graham näitas talle sinu tehtud Simpsonite videot ja mis siis edasi juhtus?


Nad helistasid mulle ühel õhtul otse saatest. Lihtsalt! Ette hoiatamata! Nad ütlesid, et Shea­rer on minu klippi näinud, ja sellele järgnes väike vestlus.



On see sinu jaoks tähtis?


Jah, kindlasti. Seda ei juhtu tihti, et mõnda Youtube’i videot ühiskonnas nii laialdaselt märgatakse. Tavaliselt see jääb sinna, teatud hulk inimesi vaatab seda ja ongi kõik.



Millise tunnustuse poole sa püüdled?


Täpselt ei teagi. Praegu on palju räägitud ja kirjutatud, et olen teinud klipi, mis on vaadatuim Eesti videoklipp. Aga minu meelest on sellele juba liiga palju tähelepanu pööratud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles