Malis algavad presidendivalimised

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mali valimiste ainus naiskandidaat Djeneba N'Diaye.
Mali valimiste ainus naiskandidaat Djeneba N'Diaye. Foto: SEBASTIEN RIEUSSEC / AFP

Malis algavad pühapäeva hommikul presidendivalimised, mis korraldatakse viis aastat pärast rahvusvaheliste jõudude sekkumist, et taastada rahu islamistide võimuhaaramise järel riigi põhjapiirkondades, teatasid meediakanalid.

Lävepakuküsitlused ennustavad edu praegusele 71-aastasele presidendile Boubacar Keitale, kes kandideerib teiseks ametiajaks. Riigipeaks püüdleb kokku 24 kandidaati.

Keita peamiseks rivaaliks on 68-aastane endine rahandus- ja majandusminister Soumaila Cisse.

Ainsaks naiskandidaadiks on Djeneba N'Diaye, kel puudub varasem poliitiline taust.

"Valige naine, sest mehed on valitsemises siiani kõik täielikult läbi kukkunud," on N'Diaye loosung.

Siseministeeriumi teatel on julgeoleku tagamiseks mobiliseeritud üle 30 000 inimese, kuna kardetakse džihadistide võimalikke rünnakuid. Valimisi jälgib üle 80 vaatleja Euroopa Liidust.

Tuareegide separatistlikule ülestõusule 2012. aastal ja selle kaaperdamisele džihadistide poolt järgnenud rahulepe sõlmiti kahe aasta eest, kuid selle jõustamine on olnud konarlik. Islamistid löödi Prantsusmaa vägede toel välja põhjaosa suurematest linnadest, kuid jätkavad veriseid kallaletunge riigi põhja- ja keskosa maapiirkondades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles