Rootsi tulekahjud: miks, kus ja mida tehakse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulekahju Karboles. Juulis on Rootsis alguse saanud sadakond metsapõlengut.
Tulekahju Karboles. Juulis on Rootsis alguse saanud sadakond metsapõlengut. Foto: MATS ANDERSSON / AFP / Scanpix

Rootsi tuletõrje on kogu suve võidelnud metsatulekahjude vastu, mida Rootsi võimud on kirjeldanud kui lähiajaloo kõige tõsisemat põlengusituatsiooni. 

Ilmaolud soosivad põlenguid

Rootsi olukorra muudab raskemaks tõik, et kuumalaine on olnud keskmisest kõrgem ja see saabus varakult. Selle aasta maikuu oli Rootsi ajaloos järgi kõige kuumem. Mitmetes linnades püstitati päeva kuumarekordeid alates ajast, kui rohkem kui 150 aasta eest hakati andmeid üles märkima.

Juuni oli mõnevõrra jahedam, kuid juuli saabumisega naasesid soojad ilmad. Nädalate kaupa tõusis Lõuna-Rootsis temperatuur üle 30 kraadi.

Tuletõrjujad täidavad kustutuskopterit veega kohalikust järvest Korskrogenis Ljusdali lähedal. 
Tuletõrjujad täidavad kustutuskopterit veega kohalikust järvest Korskrogenis Ljusdali lähedal. Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Samuti on paljud piirkonnad olnud ebatavaliselt kuivad, sest suuri vihmasadusid pole tulnud. Seetõttu räägiti juba mais äärmisest ohust metsatulekahjude valla pääsemiseks. Nüüdseks kaalub valitsus põllupidajatele põua leevendamiseks riigiabi andmist. Niigi teatavad farmerid, et neid ootavad ees suured kahjunumbrid.

Inimeste roll

Kahjuks ei saa mööda vaadata inimestest, kes on paljude põlengute põhjuseks. Kuigi kuumus ja põud soosivad tulekahjude levikut, on nende tekkes osa inimestel, kes keelust hoolimata teevad lahtist tuld. Tulekolle võib alguse saada ühekordsete grillide kasutamisest või suitsukonidest.

Reede lõunal olid tuletõrjujad hoos 24 erineva tulekolde kustutamisega. Ainuüksi selles juulis on Rootsis möllanud kolm korda rohkem põlenguid kui eelmisel aastal samal ajal.

Päästjad võitlesid tulekahjuga Karboles.
Päästjad võitlesid tulekahjuga Karboles. Foto: MATS ANDERSSON / AFP

Kuigi kogu riigis on olnud tulekahjusid, on kolm kõige enam kannatada saanud piirkonda Kesk-Rootsis. Need on Gävleborgi, Jämtlandi ja Dalarna maakonnad. Osa nende piirkondade elanikest on evakueeritud. Dalarnas muutusid kustutustöö keerulisemaks lõhkemata mürsud sõjaväe harjutusalal. 

Ebatavalised meetodid

Ülekaalukate põlengutega maadlev tuletõrje on kasutusele võtnud erinevad vahendid kollete kustutamiseks. Töösse on haaratud helikopterid ja Rootsi kaitsejõud, kes kolmapäeval proovisid ühte põlengut kahjutuks pommitada. Pomm suutis kustutada tuleleeke kuni 100 meetri kaugusel sihtmärgist.

Kuid nüüdseks lõõmavad tulekahjud ka varasemalt puutumata jäänud Lõuna-Rootsis ja tuletõrjel napib väljaõppega töötajaskonda. Tuhanded Rootsi vabatahtlikud on pakkunud oma abi tulekahjude kustutamistöödele.

Oma toetuse on andnud ka teised Euroopa riigid. Norra on saatnud Rootsi kustutuskoptereid, samuti aitavad Itaalia, Prantsusmaa, Saksamaa, Poola ja Taani. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles