Teravmägedel lasti maha inimesi rünnanud jääkaru (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surnud jääkaru Sjuøyane saare rannas.
Surnud jääkaru Sjuøyane saare rannas. Foto: NTB SCANPIX / REUTERS / SCANPIX

Eile lasti Põhja-Norras maha jääkaru, kes ründas turismilaeva MS Bremen meeskonnaliiget. 

Rünnaku alla jäänud mees oli laeva jääkaruvalvur. Turiste laevalt alla juhatades sai ta pähe vigastada. Seejärel haaras teine valvur relva ja lasi ründava jääkaru maha. Laevakompanii kõneisiku sõnul oli tegu enesekaitsega. 

Vigastatu kaotas teadvuse ja ta viidi helikopteriga Spitsbergeni saarele Longyearbyeni linna raviks. Tema elu ei ole ohus.

Kõikidel arktilises piirkonnas seilavatelNorra kruiisilaevadel peab olema peal jääkaruvalve selliste juhtumiste puhuks. 

Vahejuhtum toimus, kui MS Bremen oli randunud Svalbardi arhipelaagi kõige põhjapoolsemal Sjuøyane saarel põhjapooluse ja Norra maismaa vahel. See piirkond on tuntud oma inimasutusest kauge terriooriumi, liustike, põhjapõtrade ja jääkarude poolest. 

Viimastel aastatel on kasvanud turism Põhja-Jäämeres. Selle kõrgaeg on just suvekuud, kui ilm on kergem ja laevade liikumine on hõlbustatud. Longyearbyeni sadama andmetel randub selle nädala jooksul Teravmägedel 18 kruiisilaeva.

Jääkaruoht on Norras tuntud. 2011. aastal suri Teravmägedel Briti õpilane Horatio Chapple koolieksursioonil pärast seda, kui jääkaru haaras tal peast kinni ja vedas minema.

Teadlased arvavad, et inimtegevus ja kliimamuutus on põhjustanud juhtumise sagenemise. Jääkarud ründavad tavaliselt siis, kui nad on väga näljased. Kõrgenenud temperatuurid sulatavad jääd, see on kitsendanud jääkarudele sobiva eluruumi ulatust ja nad on sunnitud elama lähedamal inimasustusele. Seetõttu võivad inimesed muutuda ahvatlevaks toiduallikaks.

Turismikompaniid, mis pakuvad elamusreise, kus lubatakse lähedast kohtumist jääkarudega, võivad veelgi enam julgustada jääkarusid inimestele lähenema.

Varasemalt sellel aastal tappis jääkaru Aaron Gibbonsi, kui too kaitses oma lapsi Põhja-Kanadas. Kohalike võimude sõnul tunnevad nad muret avaliku turvalisuse pärast, sest piirkonnas on nähtud aina rohkem jääkarusid. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles