Iraan on valmis vabastama opositsioonijuhte

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varasem parlamendi spiiker Mehdi Karroubi (vasakul) ja varasem Iraani peaminister Mir Hossein Mousavi.
Varasem parlamendi spiiker Mehdi Karroubi (vasakul) ja varasem Iraani peaminister Mir Hossein Mousavi. Foto: ATTA KENARE/BEHROUZ MEHRI / AFP / Scanpix

Iraani kõrgeim julgeolekuorgan kiitis heaks opositsioonijuhtide Mir Hossein Mousavi ja Mehdi Karroubi vabastamise seitse aastat kestnud koduarestist, mis määrati massimeeleavalduste juhtimise eest 2009. aastal

«Ma olen kuulnud, et Kõrgeim Riiklik Julgeolekunõukogu on koduaresti tühistamise heaks kiitnud,» vahendas perekonnale lähedane uudisteagentuur Kalameh reformisti poja Hossein Karroubi sõnu.

«Otsus esitatakse (kõrgeimale) juhile, et see asi saaks lõpule viidud,» märkis ta, lisades, et ajatolla Ali Khameneil on kümme päeva aega otsusele veto panna.

Ametlikku kinnitust otsusele pole, kuid teade ilmus ajal, mil Iraani liidrid soovivad ühendada konservatiivseid ja reformistlikke jõude, et seista vastu USA survele ja süvenevale majanduskriisile.

76-aastane Mousavi ja 80-aastane Karroubi olid reformistidest kandidaadid 2009. aasta valimistel, mille võitis konservatiiv Mahmoud Ahmadinejad.

Nad süüdistasid võime valimispettuses, käivitades, kuid kestnud massilised protestid eriti Teheranis. Mõlemad pandi kohtuta koduaresti 2011. aasta veebruaris.

Hossein Karroubi sõnul nõustus julgeolekunõukogu kaotama ka piirangud veel ühele reformistide käilakujule, aastail 1997-2005 presidendiametit pidanud Mohammad Khatamile.

Praegu on meedial keelatud näidata Khatami nägu ja tema liikumist on rangelt piiratud.

President Hassan Rouhani on korduvalt üritanud saavutada Mousavi ja Karroubi vabastamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles