Ukrainas on usul poliitiline tähendus (8)

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko (paremal) ja Kiievi patriarh Filaret.
Ukraina president Petro Porošenko (paremal) ja Kiievi patriarh Filaret. Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS/Scanpix

Reedel liikus tuhandetest inimestest koosnev rahvameri mööda liikluseks suletud Kiievi peatänavat Hreštšatikut naabruses asuvale Volodõmõri või Vladimiri mäele, kus toimus pühalik jumalateenistus ja algas seejärel ristikäik südalinnast Kiievi-Petšerski avarasse, kuldsete kuplitega koobaskloostrisse Dnepri ääres. Palju oli mustades vaimulikukuubedes usutegelasi, palju kaetud peadega naisi, paljudel olid käes ikoonid ja ristid.

Pühale üritusele pääsemiseks tuli esmalt läbida mitmed politseikontrollid, kotid vaadati läbi. Võimude rõhutatult arvukas kohalolek oli pidevalt näha.

Usklikud ise toimuva kohta just Kiievisse saabunud Eesti ajakirjanikule pikemaid selgitusi anda ei soovinud.

«See on meie püha üritus,» ütles üks kirikuisa napilt.

Jutule sain kohaliku telekanali ajakirjaniku Andreiga, kes esmalt märkis, et tugev turvatus on igati mõistetav, sest tegemist on väga plahvatusohtliku üritusega. Kiievi südamesse olid saabunud usklikud, kes näevad oma usupeana Moskva patriarhi Kirilli, rääkis ta. Kiievi patriarhile Filaretile ustavad kogunesid laupäeval.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles