Netanyahu kaitses vastuolulist juudi rahvusriigi seadust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: RONEN ZVULUN/Reuters/Scanpix

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu kaitses pühapäeval uut seadust, mis määratleb Iisraeli juudi rahvusriigina, öeldes, et see ei kahjusta vähemuste huve, kuigi sealt puuduvad viited võrdsusele ja demokraatiale.

Uues seaduses on Iisraeli nimetatud juutide ajalooliseks kodumaaks ning öeldud, et neil on seal eriline õigus enesemääramisele.

Netanyahu sõnul tagavad juba varasemad seadused võrdsuse mittejuutidele ning defineerivad Iisraeli demokraatlikuna.

«Ometi ei ole me kunagi määratlenud põhiseaduses juutide rahvuslikke õigusi oma maal - kuni praeguseni, kui me võtsime vastu uue rahvusriigi seaduse,» märkis Netanyahu iganädalasel valitsuse istungil.

Seadus kiideti heaks 19. juuli keskööl.

Seadust on parlamendis ja mujal teravalt kritiseeritud. Sionistlikku Liitu kuuluv araablasest seadusandja Zouheir Bahloul pani selle tõttu laupäeval ameti maha.

Sajad Iisraeli kirjanikud ja näitlejad allkirjastasid petitsiooni, milles kutsuvad valitsust ja koalitsiooniliikmeid üles lõpetama vähemuste nuhtlemist ja seadust tühistama.

Araablased moodustavad Iisraeli kaheksast miljonist kodanikust umbes 17,5 protsenti.

Seaduse teravate kritiseerijate seas on ka riigi 130 000 druusi, kes teenivad nii politseis kui sõjaväes.

Netanyahu kohtus reedel Iisraeli druuside vaimse juhi Sheikh Muafak Tarifiga ja druusist erukindraliga. Ta kohtus neljapäeval ka druusidest parlamendiliikmetega.

«Selles seaduses ei ole midagi, mis rikuks teie õigusi Iisraeli riigi võrdsete kodanikena ning seal pole ka midagi, mis kahjustaks druusi kogukonna eristaatust Iisraelis,» lausus Netanyahu pühapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles