Allikad: USA ja Taliban pidasid salaja maha edukad kõnelused (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talibani liikmed relvarahu ajal Nangahari provintsis.
Talibani liikmed relvarahu ajal Nangahari provintsis. Foto: Parwiz Parwiz / REUTERS / Scanpix

Reutersi andmetel osutus eelmisel nädalal Dohas toimunud kohtumine kõrge USA diplomaadi ja Talibani vahel edukaks ning kõnelused lõppesid positiivsete signaalidega. Otsustati, et kohtutakse veel ning arutatakse võimalikku relvarahu.

Esimesena teatas kohtumisest väljaanne Wall Street Journal, aga ametliku kinnituse andmisest on keeldutud. Väidetavalt juhtis USA delegatsiooni välisministeeriumi Lõuna- ja Kesk-Aasia büroo asejuht Alice Wells.

Alice Wells.
Alice Wells. Foto: Raad Adayleh / AP / Scanpix

Ühe kohtumisel osalenud Talibani liikme sõnul saadeti välja väga positiivseid signaale ning atmosfäär oli ühes Doha hotellis toimunud kohtumisel sõbralik. Talibani poolelt osales kõnelustel neli inimest.

«Neid ei saa kutsuda rahukõnelusteks,» ütles Talibani liige. «On mitmeid kohtumisi, millega paneme aluse formaalsetele ja eesmärgipärastele kõnelustele. Nõustusime, et kohtume varsti uuesti ja lahendame Afganistani konflikti läbi dialoogi,» sõnas ta.

Tema sõnul peeti kohtumine ilma Afganistani valitsuse esindajate kohalolekuta, sest seda soovis Taliban.

USA ja Afganistani valitsused üritavad kiirendada samme 17 aastat kestnud sõja lõpetamiseks Afganistanis. Eelmisel kuul kehtis ramadaani lõpu puhul kolm päeva kestnud relvarahu.

Ajutine rahu andis lootust konkreetse rahuleppe sõlmimiseks. Eelmine katse ebaõnnestus 2015. aastal.

Taliban keeldus kolme päeva pikkust relvarahu pikendamast, kuigi president Ashraf Ghani tegi selleks ettepaneku. Kokkupõrked on pärast ajutist rahu taas jätkunud, aga Afganistani valitsus plaanib väidetavalt järgmisel kuul toimuva usupüha ajal taas relvarahu pakkuda. Sama mõtet oli läbirääkimistel tutvustanud ka USA ning liikvel on kuuldused isegi pikaajalisest relvarahust.

Talibani liikmed.
Talibani liikmed. Foto: Parwiz Parwiz / REUTERS/Scanpix

Kuna lootus formaalsete läbirääkimiste algatamiseks on suurenenud, nõustus USA kõnelustes otseselt osalema. Samas rõhutatakse ka Afganistani valitsuse rolli võimalikus rahuleppes.

Talibani allikas väitis Reutersile, et osapooled arutasid võimalust lubada Talibanil kahes provintsis vaba liikumine ilma, et neid rünnataks. Sama idee on Afganistani president Ghani varasemalt tagasi lükanud. Samuti arutati kohtumisel Talibani võimalikku osalust Afganistani valitsuses.

«Nende ainus nõudmine oli, et nende sõjaväebaasid peaksid Afganistani jääma,» sõnas Talibani esindaja USA kohta. Vastusena olevat Taliban öelnud, et rahu saab Afganistanis tulla vaid siis, kui kõik võõrväed riigist lahkuvad. Tegu oli väidetavalt viimaste kuude jooksul kolmanda kohtumisega USA ja Talibani esindajate vahel.

USA välisministeerium ütles, et Wells oli küll Dohas, aga kohtus seal kõigest Araabia Ühendemiraatide valitsusametnikega, et arutada olukorda Afganistanis. Talibani esindajatega kohtumist ei kinnitatud.

Kohtumise kohta esitatud küsimusele vastates viidati välisminister Mike Pompeo 9. juulil tehtud avaldusele, mille kohaselt USA aitab ja osaleb läbirääkimistes, aga rahu üle peavad otsustama afgaanid ise.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles