Ülikülm merevesi hakkab lähiajal soojenema

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türi noortepäev.
Foto: Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja
Türi noortepäev. Foto: Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Täna mõõdeti Stroomi rannas vee temperatuuriks vaid kolm kraadi. Samal ajal mõõdeti aga Keilas selle suve rekordiks 34,6 kraadi sooja. Juhtivsünoptik Taimi Paljaku sõnul on lähiajal siiski lootust ka merevee temperatuuri tõusuks.

Paljaku sõnul pole selliseid õhu- ja veetemperatuuri erinevused ebatavalised. «Viis-kuus kraadi on siin põhjarannikul olnud ikka mitmetel aastatel,» ütles Paljak.

Juhtivsünoptiku sõnul on külm veetemperatuur seotud rohkem tuule suuna ja kiirusega. «Mitmed päevad on tuul puhunud idakaarest ja pealmise sooja veekihi ära puhunud,» rääkis Paljak, lisades, et mida rohkem tuul seda ära puhub, seda sügavamatest veekihtidest tuleb vett asemele.

Paljaku hinnangul vee jäätumist sel suvel siiski kartma ei pea. «Nulli ei lange ja jäässe ei lähe,» ütles Paljak. Ta lisas, et üldiselt jääb tuul homme natuke nõrgemaks, tugevaim tuul puhub Soome lahe ääres 5 kuni 6 meetrit sekundis.

«Tõenäoliselt on homme ka merevesi veel väga jahe, aga ülehomseks jääb tuul vaiksemaks ja muudab siin tõenäoliselt suunda, ütles Paljak. Ta selgitas, et siis enam külmaefekt nii suur ei ole ja veetemperatuur hakkab tasapisi tõusma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles