Briti merevägi päästis Manchesteri pommimehe kolm aastat enne rünnakut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terrorist Salman Abedi.
Terrorist Salman Abedi. Foto: AFP/SCANPIX

Eelmisel aastal Manchesteris terrorirünnaku korraldanud enesetaputerrorist päästeti Briti mereväe poolt Liibüas vaid kolm aastat enne rünnakut Ariana Grande kontserdil, mille tagajärjel kaotas elu 22 inimest.

Terrorist Salman Abedi oli 19-aastane ajal, mil ta võeti 2014. aasta augustis Tripolis Briti mereväele kuuluva laeva HMS Enterprise pardale koos noorema venna Hashemi ning rohkem kui 100 teise Suurbritannia kodanikuga.

Abedi oli nn lõksu jäänud isikute nimekirjas, mis anti evakuatsiooni eest vastutava laeva meeskonnaliikmetele. Alus viis Abedi ja teised Maltale, kust inimesed pandi lennukile ning Ühendkuningriiki toimetati.

Eelmise aasta mais tappis Abedi Manchesteris toimunud Ariana Grande kontserdil improviseeritud pommivesti abil 22 inimest, nende seas seitse last.

Valitsuse kõneisiku sõnul saadeti 2014. aastal halveneva julgeolekuolukorra tõttu Liibüasse appi merevägi ja piirivalve, et aidata kaasa Briti kodanike evakueerimisele.

Abedi oli Liibüasse reisides julgeolekuteenistuste jälgimise all, aga temaga seotud juhtum suleti mõni kuu enne päästmist. Uurimine leidis, et Abediga seotud uurimise lõpetamine oli õigustatud, võttes arvesse tõendeid, mis tol hetkel võimude kasutuses olid.

Tema vend Hashem on Liibüas vangistatud. Briti valitsus on nõudnud tema väljaandmist seoses võimaliku osalusega Manchesteri rünnakus. Siiani on nõudmised tagasi lükatud. Hashemi süüdistatakse Liibüas ka vandenõus tappa Briti suursaadik. Vanglas hoitakse teda blokis, mis on mõeldud terrorirühmituse Islamiriik (ISIS) liikmetele.  

Hashem Abedi.
Hashem Abedi. Foto: HO / AFP / Scanpix

Salman Abedi oli rünnaku korraldamise ajal 22-aastane. Ta sündis 1994. aastal Manchesteris. Tema liibüalastest vanemad põgenesid kodumaalt pärast seda, kui nad nimetati diktaator Muammar Gaddafi režiimi vastasteks.

Arvati, et 16-aastaselt käis Abedi Liibüas koolivaheaegadel koos oma isaga Gaddafi režiimi vastu võitlemas. Terroristi vanemad elavad nüüd taas Liibüas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles