Tadžikistan: rattaturistide tapmise taga on riigis keelatud erakond

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tadžikistani lipp.
Tadžikistani lipp. Foto: Rebecca Blackwell / AP / Scanpix

Tadžikistani siseministeerium süüdistas nelja välismaa rattaturisti tapmises riigis keelatud Islami Taassünni Erakonda.

Turiste pühapäeval rünnanud rühma juhtis Hussein Abdusamadov, korralduse rünnakuks

Tadžikistani siseminister Ramazon Hamro Rahimzoda.
Tadžikistani siseminister Ramazon Hamro Rahimzoda. Foto: SHODMON KHOLOV / AFP / Scanpix

andis Islami Taassünni Erakonna liige Nosirhudži Ubaidov, seisis ministeeriumi veebilehele ilmunud eriteates.

Erioperatsiooni käigus tabatud Abdusamadov tunnistas, et juhtis kuritegelikku rühma, edastas siseministeerium.

Tema tunnistuse kohaselt käis ta aastatel 2014-15 neli korda Iraanis Qomis, kus läbis õpetusliku ja diversandi koolituse. Sealsamas andis ta ustavusvande erakonna tagaotsitavale liikmele Ubaidovile, hüüdnimega Kori-Nosir, öeldi teates. Märgitakse, et tapmiseks korralduse andnud Ubaidov on juba veerand sajandit tagaotsitav.

Ennist avaldas Tadžikistani raadiojaam Vabadus oma veebilehel video, millel on väidetavalt kujutatud turistide ründamist Lõuna-Tadžikistanis. Raadiojaama teatel said nad selle ühelt oma veebilehe lugejalt. Videol on näha, kuidas turiste ramminud masin pöörab ringi ja sõidab neile veel kord otsa.

Siseministeerium teatas, et tappis viiest ründajast neli. Teistel andmetel on neli kahtlusalust kinni peetud ja viis hukkus tulevahetuses korrakaitsejõududega.

Monitooringufirma SITE teatas eile, et rünnaku eest võttis vastutuse hoopis äärmusrühmitus Islamiriik (ISIS). ISIS võttis propagandakanali Amaq vahendusel rünnaku eest vastutuse, aga ei edastanud selle kohta ühtegi tõendit.

Tapetud olid pärit USAst, Šveitsist ja Hollandist. Veel kaks inimest sai viga ja üks grupi prantslasest liige pääses vigastusteta.

Pamiiris matkanud rattureid rünnati pealinnast Dušambest 150 kilomeetrit lõunas Danghara piirkonnas. Tadžiki võimud on kuulutanud 2018. aasta turismiaastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles