Pakistani armee päästis ohtlikul mäel nädal aega lõksus olnud venelasest alpinisti (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mägironija vallutamas samas mäestikus asuvat tippu K2.
Mägironija vallutamas samas mäestikus asuvat tippu K2. Foto: Red Bull Content/SIPA / Scanpix

Pakistani armee päästis täna riigi põhjaosas venelasest alpinisti Alexander Gukovi, kes oli Latok-I mäel kuus päeva lõksus olnud. Tema kaaslane hukkus. 

Tema pääsemisest teatas Facebookis päästetööde juht ja mägironimisportaali peatoimetaja Anna Piunova.

Peterburist pärit mees päästeti 6300 meetri kõrguselt ja pääsemise eest võib Gukov tänada Pakistani armee piloote, kes keerulise päästeoperatsiooniga toime tulid. Mitme päeva jooksul olid ilmaolud mehe päästmist takistanud.

Öösel muutus taevas selgemaks ja hommikul avanes võimalus tugevate tuulte kiuste Gukovi elu päästa. Pärast mehe asukoha tuvastamist lendasid päästekopterid mäele lähedale ning heitsid talle päästeköie. Samal ajal pidid piloodid suutma koptereid tugevast tuulest hoolimata tasakaalus hoida, et mitte õnnetusse sattuda. Päästetud Gukov toimetati haiglasse. Tema elu pole ohus, aga mees on hetkel nõrk ja tal on probleeme rääkimisega. 

Pakistani armee pressiteates öeldi: «Pretsedenditu päästemissiooni viisid ekstreemsetes ilmaoludes läbi Pakistani armee helikopterid. Kunagi varem pole Pakistanis sedavõrd kõrgelt kedagi päästa suudetud.»

Venelane oli mäel lõksus olnud juba alates eelmisest kolmapäevast. Tema varud said otsa kolm päeva tagasi. Kokku üritati meest 26. juuli ja 30. juuli vahel päästa seitsmel korral, aga lumepilvede tõttu polnud päästjad võimelised tema asukohta tuvastama ega meest päästma.

Gukov ronis koos sõbra Sergei Glazunoviga Latok-I tipule ülimalt lähedale, aga 25. juulil juhtus õnnetus ja Glazunov kukkus surnuks. Selle peale saatis Gukov välja hädaabisignaali.

Latok-I on 7145 meetri kõrgune tipp Karakorami mäestikus. Latok-I põhjaküljelt pole ükski mägironija suutnud siiani üles ronida. Gukov ja Glazunov jõudsid tipule lähemale kui ükski teine alpinist kunagi suutnud on.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles