Kuidas endas tahtejõudu leida?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesmärgini jõudmine näib vahel nõudvat sama palju pingutust kui mägironimine.
Eesmärgini jõudmine näib vahel nõudvat sama palju pingutust kui mägironimine. Foto: SCANPIX

Ei suuda regulaarselt trenni teha? Näed vaeva, et toitumiskavast kinni pidada? Püüad halvast harjumusest vabaneda? Lahendus võib olla lihtsam, kui arvata oskad.

Kui küsida inimestelt nende tugevuste kohta, siis tõstavad nad sageli esile aususe , lahkuse, vaimukuse, loovuse ja isegi tagasihoidlikkuse, ent mitte enesekontrolli, kirjutasid Roy F. Baumeister ja John Tierney enda menuraamatus tahtejõust («Willpower: Rediscovering The Greatest Human Strength»), vahendas Daily Mail.

Samas, kui paluda inimestel nimetada enda nõrkusi, siis kerkib nimekirja tippu vähene enesekontroll. Tõsi ta on, et elame ahvatlustest ja segajatest tulvil ajastul. Mida siis teha? Kas tahtejõud on treenitav?

Baumeisteri ja Tierney sõnul on küll. Nad väidavad, et enesekontroll seisneb rohkemas kui «ei» ütlemises. Nende hinnangul on tahtejõu suurus otseses seoses glükoosi (teisisõnu suhkru) tarbimisega.

Mehed leidsid, et kui meie veresuhkru tase on kõige madalam, teeme halbu valikuid või ei saa midagi tehtud. Soomes ja Ameerikas läbi viidud uuringuid analüüsides jõuti järeldusele, et mida madalam on veresuhkru tase, seda vihasem on inimene, mistõttu kontrollib ta enda käitumist seda vähem.

«Glükoosi vähesus võib isegi kõige meeldivama kaaslase koletiseks muuta,» kirjutasid autorid. «Vana tõde tugeva hommikueine söömisest kehtib kogu päeva jooksul, eriti neil päevil, kui oled füüsiliselt või vaimselt kurnatud.»

«Ära lasku enda ülemusega vaidlusesse neli tundi pärast lõunasööki. Ära hakka oma partneriga tõsiste probleemide üle vaidlema just enne õhtueinet.»

Raamatus väidetakse, et kui soovime enda otsusekindlust kasvatada, siis peame muutma ka enda magamisharjumusi – neil, kes magavad rohkem, on tugevam tahtejõud, kuna nad on puhanumad. Mida rohkem unepuudust uuriti, seda ebameeldivamaid tagajärgi avastati.

Autorite sõnul on meie tahtejõud piiratud, mis tähendab, et kõikide enda halbade harjumuste korraga alla surumise asemel tuleks valida üks, mida soovid kõige enam muuta. «Inimestel, kes püüavad näiteks suitsetamist maha jätta, on õnnestumise šansid kõrgemad, kui nad samal ajal teisi käitumisi ei muuda,» ütlesid autorid.

«Need, kes püüavad suitsetamist maha jätta ja samal ajal söömist piirata või alkoholi tarbimist vähendada, kipuvad kõiges kolmes läbi kukkuma – arvatavasti sellepärast, et neil on korraga enda tahtejõule liiga palju nõudmisi.»

Saleneda soovijatel on kasulikum kasutada enda enesekontrolli järk-järguliste muutuste tegemiseks, et need ka püsiksid. Esimeseks muutuseks peaks olema realistlike eesmärkide püstitamine. Selle asemel, et muretseda, miks sa seda üht kilogrammi kaotada ei suuda, vaata peeglisse, kaalu end ja tee mõistlik plaan.

Tahtejõust viimase võtmiseks

  • Tunne enda võimete piire. Tahtejõu varud on piiratud, nii et võid küll igat päeva uuenenud jõuvarudega alustada, kuid lõpuks need ammendavad end.
  • Kui tunned, et sinu veresuhkru tase on madal, siis turguta end suupistega, näiteks mustikate või pähklitega.
  • Vali lahinguid. Sa ei saa kontrollida stressoreid enda elus, kuid ära püüa dieediga alustada samal ajal kui näiteks töökohta vahetad.
  • Väldi rutiini. Et saada lahti näiteks suitsetamise harjumusest, tee seda puhkuse ajal, kui oled eemal inimestest, paikadest ja sündmustest, mida seostad sigarettidega.
  • Kui sead endale eesmärgi, tunnusta end selleni jõudmisel.
  • Jäta meelde, et oluline on pingutus, mitte tulemus. Kui püüad ahvatlusele vastu panna, kuid annad järgi, on sinu tahtejõud siiski vähenenud, kuna nägid vaeva.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles