Ajakirjanike järele nuhkinud Prantsuse luurejuht sai süüdistuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
DCRI direktor Bernard Squarcini.
DCRI direktor Bernard Squarcini. Foto: SCANPIX

Prantsuse luureteenistuse ülemale, president Nicolas Sarkozy lähedasele liitlasele Bernard Squarcinile esitati eile esialgne süüdistus seoses väidetega, et ta nuhkis ajalehe Le Monde reporterite järele.

Vastuluureteenistuse DCRI direktorit Squarcinit süüdistatakse tema advokaadi sõnul konfidentsiaalse kirjavahetuse rikkumises, ebaseaduslikus andmekogumises ja ajakirjaniku allikate konfidentsiaaluse rikkumises. Esialgse süüdistuse tegemine lubab Prantsuse võimudel juhtumit edasi uurida ja kindlaks teha, kas seda kohtule arutamises anda, vahendas AP.

Süüdistus on seotud Le Monde'i poolt mullu sügisel tehtud kohtuhagiga. Ajaleht väitis, et Sarkozy büroo palus DCRI-l teha kindlaks, kes lekitab Le Monde'ile tundlikku infot seoses nn Bettencourti afääriga – väidetega, et Euroopa rikkaim naine, L'Oréali pärijanna Liliane Bettencourt on ebaseaduslikult rahastanud Sarkozy liitlaste valimiskampaaniat.

Vihjete väidetav lekitaja – justiitsministri nõunik – kõrvaldati oma ametipostilt ja pagendati Prantsuse Guajaanasse Lõuna-Ameerikas.

Presidendipalee on süüdistusi eitanud.

Le Monde teatas mullu, et DCRI jälitustegevus kujutab endast allikate konfidentsiaalsuse seaduse rikkumist. Nimetatud seadust tugevdas eelmise aasta alguses Sarkozy enda valitsus.

Advokaadi sõnul ei kavatse Squarcini DCRI juhi kohalt lahkuda, kuigi opositsioonis olevad sotsialistid on seda juba nõudnud. Luureteenistus loodi 2007. aastal, kui liideti terrorismivastase võitluse teenistus DST ja politsei järelevalveagentuur RG.

Peaminister François Fillon rõhutas, et esialgse süüdistuse esitamine ei ole sama, mis süüdimõistmine. Tema sõnul tuleb Squarcinit pidada süütuks, kuni kohus on teisiti otsustanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles