Läti prokuratuur lubas uurimise all oleval keskpanga juhil endale Euroopa Keskpangas asetäitja määrata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti kespanga president Ilmārs Rimšēvičs
Läti kespanga president Ilmārs Rimšēvičs Foto: Edijs Pālens /LETA

Läti prokuratuur otsustas vastavalt Euroopa Kohtu juhistele muuta Läti Keskpanka presidendile Ilmārs Rimšēvičsile kehtestatud piiranguid ametikohastuste täitmisel ja lubada tal määrata enda kohustusi Euroopa Keskpanga (ECB) nõukogus täitma asetäitja.

«Piiranguid ei ole kaotatud, prokuratuur on vaid täpsustanud meetmeid, lubades Rimšēvičsil määrata endale ECB nõukogus asendaja,» ütles prokuratuuri pressiesindaja Aiga Eiduka.

ECB pöördus Euroopa Kohtu poole, et leida lahendus olukorrale, kus Rimšēvičs ei saa korruptsiooniuurimise tõttu kehtestatud piirangute tõttu täita oma ametikohustusi. ECB palus, et Läti ametivõimud lubaks Rimšēvičsil kas jätkata tööd ECB nõukogus või lubada tal määrata endale asetäitja.

Juunis alustas Läti prokuratuur Rimšēvičsi ja ärimehe Maris Martinsonsi suhtes kriminaalmenetlust seoses 100 000 eurose pistise nõudmise ja vastuvõtmisega. Läti korruptsioonitõrjebüroo (KNAB) teatel on asi seotud Trasta Komercbanka pankrotimenetlusega.

Kautsjoni vastu vabastatud Rimšēvičsil on keelatud oma ametikohustusi täita, kohtuda teatud inimestega ja Lätist lahkuda. Samas on ta lubanud keskpanga juhi ametist mitte tagasi astuda ja korduvalt öelnud, et on süütu.

Trasta Komercbanka pankrotimenetlus on seotud ka teise kriminaalasjaga - möödunud aastal esitati kolmele sellega seotud isikule süüdistus väljapressimises ning rahapesus, nende seas pankrotihaldurid Māris Sprūds ja Ilmārs Krūms.

Sprūds oli vahi all alates 2017. aasta juunist, kuid veebruaris tasus tema vend Kristaps tema 500 000-eurose kautsjoni, olles selleks raha laenanud Eesti ärimehe Oleg Ossinovski tüdruksõbralt Anastasija Udalovalt. Aprillis vahistati Sprūds aga uuesti, seekord seoses teise kriminaaluurimisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles