Migrante Liibüasse viinud Itaalia laeva süüdistatakse seaduse rikkumises (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid Tripoli sadamas.
Migrandid Tripoli sadamas. Foto: ISMAIL ZITOUNY / REUTERS / SCANPIX

Vahemerel tegutsevate abiühenduste sõnul toimetas Itaalia laev üle saja päästetud migrandi tagasi Liibüasse, rikkudes nii tõenäoliselt rahvusvahelist õigust.

Itaalia varustusalus Asso Ventotto päästis eile õhtul Liibüa pealinnast Tripolist 60 meremiili kauguselt rahvusvahelistest vetest 108 migranti. 

Kohaliku meedia teatel juhendas päästeoperatsiooni Itaalia rannavalve. Päästmise järel toimetas alus pardalolnud tagasi Tripolisse.

ÜRO põgenikeühenduse UNHCRi teatel ei ole Liibüa ohutu sihtriik ja Itaalia tegevus võis kujutada endas rahvusvahelise õiguse rikkumist. Ka Saksamaa mittetulundusühing Sea-Watch mõistis Itaalia võimude käitumise hukka.

Itaalia siseminster Matteo Salvini ütles täna Facebookis, et Itaalia rannavalve ei olnud päästmisega seotud, operatsiooni koordineeris Liibüa rannavalve.

Ühe vabaühenduse päästelaeva pardal olnud Itaalia parlamendiliikme Nicola Frantoianni sõnul on neil tõendeid, et laev nimega Asso Ventotto viis migrandid Liibüasse.

«See on väga tõsine pretsedent, kui seda tehti Itaalia rannavalve käsul,» lisas ta.

2012. aastal otsustas Euroopa Inimõigukohtus, et Itaalia rikkus inimõigusi 2009. aastal merelt päästetud migrante Liibüasse tagasi saates.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles