Süüria sõda lõpusirgel

Merili Arjakas
, Suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juulis vallutasid Süüria valitsusväed Daraa provintsi, kust sai seitse aastat tagasi revolutsioon alguse. FOTO: Xu Dezhi
Juulis vallutasid Süüria valitsusväed Daraa provintsi, kust sai seitse aastat tagasi revolutsioon alguse. FOTO: Xu Dezhi Foto: Xu Dezhi/SCANPIX

Visalt oma võimu kindlustanud president Bashar al-Assad pöörab nüüd pilgu põhja Idlibi provintsi poole, mille käekäik sõltub Türgi, Venemaa ja Iraani huvidest. Potentsiaali on nii kokkuleppeks kui ka humanitaarkatastroofiks.

Esmaspäeval andsid Süüria relvajõudele (SAAF) alla viimased mässuliste käes olnud taskud Golani kõrgendike demilitariseeritud ala lähistel. Tegu oli viimase vaatusega kuuenädalasest operatsioonist Süüria edelanurga tagasivõtmiseks. 12. juulil vallutas SAAF tagasi revolutsiooni hälliks nimetatud Daraa linna ja 26. juulil Golaniga piirneva Quinetra. Osa nendes piirkondades Vaba Süüria Armee (FSA) ridades võidelnud meestest läks üle SAAFi poolele, et võidelda islamistide vastu.

Viimased Islamiriigi ehk Daeshi bastionid Süürias on riigi idaosas Badia kõrbes, Iraagi piiril Eufrati idakaldal ja Suweidas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles