Murrang Danske rahapesuskandaalis (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaprokuröril Lavly Perlingul (vasakul) olid finantsinspektsiooni juhile Kilvar Kesslerile (keskel) ja justiitsminister Urmas Reinsalule (paremal) head uudised: prokuratuur hakkas rahapesu uurima.
Peaprokuröril Lavly Perlingul (vasakul) olid finantsinspektsiooni juhile Kilvar Kesslerile (keskel) ja justiitsminister Urmas Reinsalule (paremal) head uudised: prokuratuur hakkas rahapesu uurima. Foto: Liis Treimann

Eile hommikul viis minutit pärast üheksat potsatas USA finantsisti Bill Browderi e-kirjakasti kiri, milles riigiprokuratuur teatas, et juuli keskel esitatud kuriteoteate peale on alustatud kriminaalmenetlust. See oli tõeline murrang võitluses, mida Browder ja rahvusvaheline ajakirjandus on juba aastaid pidanud.

Venemaal tagaselja mitmeks aastaks vangi mõistetud Browder saatis eelmise aasta suvel riigiprokuratuurile kaks kirja, milles palus algatada kriminaalmenetluse Danske panga Eesti filiaalis toimunud tehingute uurimiseks. Tema hinnangul pesti seal puhtaks Vene riigi tagant varastatud raha. Toona uurimist ei algatatud, sest prokurör Eve Olesk viitas süüks pandavate tegude aegumistähtaja peatsele saabumisele, rahvusvahelise koostöö keerukusele ja eelkuriteo tõendamatusele.

Ent Browder ei jätnud jonni. Ta andis vastulöögi juuli alguses, mil ütles Postimehes otse välja, et Eesti riigiprokuratuuril on olnud kogu vajalik info rahapesu uurimiseks, kuid sellega pole mitte midagi peale hakatud. Sellele avaldusele järgnes juuli keskel uus kuriteoavaldus, milles Browder seostas 26 Danske panga Eesti filiaali töötajat kuritegeliku ühendusega, kelle abil raha pesti.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles