Igal ajal on oma lugu

Tiina Kolk
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Arrak (1936). Kameeleoni jalutuskäik. 1989. Õli. Eesti Kunstimuuseum.
Jüri Arrak (1936). Kameeleoni jalutuskäik. 1989. Õli. Eesti Kunstimuuseum. Foto: Stanislav Stepashko

Üks Kumu tänavuse suurepärase programmi mõttematkadele virgutavaid väljapanekuid on näitus «Ajalugu pildis – pilt ajaloos» ja sellega kaasnev samanimeline raamat – kokku moodustavad need põhjaliku uurimuse kunstiteose rollist ajaloomälu kujunemisel ja ümberkujundamisel. Näituse kuraatorid Linda Kaljundi ja Tiina-Mall Kreem on ühtlasi ka samanimelise põhjaliku publikatsiooni autorid.

Mahukas ekspositsioon on üles ehitatud teemade kaupa: muinasmütoloogia ja muistne vabadusvõitlus, Jüriöö ülestõus ja Mahtra sõda, 1905. aasta revolutsioon ja 1940. aasta riigipööre, Vabadussõda ja Teine maailmasõda, Nõukogude okupatsioon. Neid sündmusi kajastavad 19.–20. sajandi taiesed ja 21. sajandit esindav Kristina Normani video «Pidulikud ruumid» on aidanud luua ja kinnistada eestlaste ajaloolist mälu.

«Raamatus räägime küll teemad põhjalikumalt lahti, aga mingid nüansid ja tunderõhud tulevad paremini esile just näitusel. Aga palju pikemat perioodi hõlmav uurimus näitab kõnekalt, kuidas arusaam rahvuslikust ajaloost erinevate kihistuste ja eri aegade koostöös sünnib,» selgitab Linda Kaljundi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles