2018. aasta võib tõusta ajaloos palavuselt neljandaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuivale jäänud veehoidla Sacedonis Hispaanias.
Kuivale jäänud veehoidla Sacedonis Hispaanias. Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / Scanpix

USA Riikliku Ookeanide- ja Atmosfääriuuringute Ameti (NOAA) hinnangul saab 2018. aastast soojuselt neljas aasta ajaloos kliimamõõtmiste algusest alates. Käesolevat aastat edestavad palavuse poolest ainult kolm eelnevat.

Ekspertide sõnul on maakera keskmise temperatuuri tõus selge märk globaalsest soojenemisest.

«Kliimamuutuste mõju ei ole enam vaevumärgatav,» lausus kliimateadlane Michael Mann. «Me näeme nende (mõjude) tekkimist reaalajas seninägematute kuumalainete, üleujutuste, põudade ja maastikupõlengute näol. Ja me oleme sellele kõigele sel suvel tunnistajaks olnud.»

Kuid kliimamuutustest annab veelgi paremini tunnistust maakera keskmise temperatuuri püsiv tõus. NOAA andmetel iseloomustavad käesoleva aasta esimest poolt maapinna ja maailmamere keskmisest kõrgemad õhutemperatuurid.

Rekordilist kuumust on mõõdetud Vahemerel, Uus-Meremaal ning paiguti Põhja-Ameerikas, Aasias ja Austraalias. Üheski punktis ei registreeritud jaanuarist juulini rekordiliselt külma temperatuuri.

Tervikuna on maa ja maailmamere temperatuur 0,77 pügala võrra kõrgem 20. sajandi keskmisest.

Suur osa Euroopast on kannatanud rekordiliselt kuumade temperatuuride käes ning soojad õhuvoolud on jõudnud ka Arktikasse, tõkestades nii jahutava niiskema õhu ligipääsu.

Põlenud mets Rootsi keskosas Ljusdalis.
Põlenud mets Rootsi keskosas Ljusdalis. Foto: - / AFP

Temperatuure üle 32 kraadi Celsiuse skaalal registreeriti ka Skandinaavia põhjaosas, purustades Rootsi, Soome ja Norra põhjapoolsetes ilmajaamades mõõdetud soojarekordid. Selle tulemusena on Rootsis vallandunud ka enneolematud maastikupõlengud.

Greenwich Park Londonis on oma roheluse minetanud.
Greenwich Park Londonis on oma roheluse minetanud. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA/EPA/Scanpix

Suurbritannia valmistub ajaloo kõige kuivemaks suveks, lisaks on see aasta Briti saartel olnud ka üks kuumemaid, jäädes seni 0,1 kraadiga keskmiselt temperatuurilt alla vaid 1976. aastale, mil suvekuude keskmine õhusoe oli 21 kraadi.

Leegid hävitamas elumaja Lakeportis.
Leegid hävitamas elumaja Lakeportis. Foto: Noah Berger / AP

Ka Kanada ja Jaapan on kogenud surmavaid kuumalaineid ning Lõuna-Aafrikas valitseb sajandi kõige hullem põud. USA on kimpus aga pidevate raskete maastikupõlengutega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles