Venemaa loob sõjaväe juurde sisepropaganda üksuse (11)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / Scanpix

Venemaa president Vladimir Putin on andnud käsu luua uus direktoraat Venemaa sõjaväe juurde, mille ülesandeks on patriootlike meeleolude levitamine. 

Vastav ülesanne anti presidendi käskkirjas, mis avaldati esmaspäeval. Sellest käigust on mõjutatud umbes miljon inimest, kes on Venemaal aktiivses sõjaväeteenistuses. Selle eesmärgiks on kindlustada sõjaväelaste lojaalsus ajal, mil Venemaa on geopoliitilises kokkupõrkes läänejõududega.

Nõukogude Liitu mäletavatele inimestele kangastub see kajana toonastest marksismi ja leninismi propageerivatest osakondadest. Toona oleks sarnane direktoraat töötanud, et garanteerida armee lojaalsus võimul olnud kommunistlikule parteile.

«Globaalse informatsiooni ja psühholoogilise sõja tingimustes kasvab poliitilsie ja moraalse ühtsuse roll armees ja ühiskonnas drastiliselt,» ütles Aleksandr Kanšin Interfaxile veebruaris. Kanšin on liige tsivilistest koosnevas nõukogus, mille ülesandeks on kujundada militaarpoliitikat.

Putini käskkiri ütleb, et uus direktoraat vastutab militaar-patriootliku töö eest. Teises määruses nimetas Putin kindralpolkovnik Andrei Kartapolovi üksuse uueks juhiks ja asekaitseministriks. Kindralpolkovnik Kartapolov on silma paistnud osalusega Venemaa poolel Süüria konfliktis.

Venemaa kaitseministeerium ei ole avaldanud direktoraadi detaile. Kommersandi andmetel hakkab Kartapolov vastutama ka ministeeriumi finantseeritud vabatahtliku noorteorganisatsiooni Junarmija tegevuse eest.

Pärast Krimmi annekteerimist 2014. aastal on sõjavägi oma mõju riigi sise- ja välispoliitikas aina suurendanud. 

Tagasisides presidendi käigule tunti muret, kas direktoraadiga pannakse algus suuremale ideoloogilise hariduse taassünnile, mis lisaks sõjaväele haaraks enda alla ka koolid ja ülikoolid. Samuti küsiti, et kas uut instrumenti kasutatakse nende sõudrite väljajuurimiseks, kelle vaateid peetaks liiga läänemeelseteks.

«Kõik see meenutab hiilivat tagasipöördumist Nõukogu Liitu,» ütles Kommersandi peatoimetaja asetäitja Dmitri Drize.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles