Zimbabwe valimistejärgsetes rahvarahutustes tapeti kolm inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zimbabwe sõdurid tulistasid meeleavaldajate ohjeldamiseks õhku.
Zimbabwe sõdurid tulistasid meeleavaldajate ohjeldamiseks õhku. Foto: MIKE HUTCHINGS / REUTERS

Zimbabwe valimistejärgsetel meeleavaldustel tapeti kolmapäeval vähemalt kolm inimest, teatas politsei.

Politsei andmetel oli armee sunnitud vägivallatsejate ohjeldamiseks muu hulgas õhku tulistama.

"Zimbabwe politsei peab kinnitama kolme inimese kahetsusväärset surma rahvarahutustes, mis puhkesid Harare kesklinna äripiirkonnas," ütles politsei eestkõneleja Charity Charamba riiklikule telekanalile.

USA kutsus kolmapäeval Zimbabwe julgeolekujõude olema opositsiooni protestide laialiajamisel vaoshoitum.

"Me kutsume kõikide osapoolte liidreid üles inimesi rahule kannustama. Me kutsume Zimbabwe kaitsejõude üles olema vaoshoitud protestijate laialiajamisel," ütles Ühendriikide saatkond avalduses, lisades, et tunneb sügavat muret sündmuste pärast Zimbabwe pealinnas.

Zimbabwe president Emmerson Mnangagwa kutsus samuti rahvast jääma rahulikuks pärast seda, kui kui politsei kasutas opositsiooni meeleavaldajate vastu veekahureid ja pisargaasi.

"Sellel olulisel hetkel kutsun kõiki üles hoiduma provokatiivsetest deklaratsioonidest ja avaldustest," kirjutas president suhtlusvõrgustikus Twitter.

"Nüüd on aeg vastutustundlik olemiseks ja üle kõige rahuks," lisas Mnangagwa.

Zimbabwe valitsus hoiatas samas, et karmistatakse turvameetmeid seaduserikkujate ohjeldamiseks. Valitsus süüdistas opositsiooni rahva vägivallale õhutamises.

Zimbabwe võimuerakond ZANU-PF on võitnud parlamendis enamuse kohtadest, ilmnes kolmapäeval valimiskomisjoni avaldatud ametlikest tulemustest. Opositsiooniline Liikumine Demokraatlike Muutuste Eest (MDC) on juba süüdistanud võime ulatuslikus pettuses. Samal ajal korraldatud presidendivalimiste tulemusi on oodata hiljem sel nädalal ja võimalik, et alles laupäeval. Kui ükski presidendikandidaat ei saa üle poolte häältest, siis korraldatakse septembris valimiste teine voor.

Euroopa Liidu vaatlejate hinnangul ei olnud Zimbabwe valimistel kõigil võrdseid tingimusi; opositsiooniline Liikumine Demokraatlike Muutuste Eest on juba protestinud valimiskomisjoni ja valitsuspartei väidetavate pettuste vastu. EL-i missioon leidis eest "paranenud poliitilise kliima, kuid ebavõrdsed mängureeglid ja usu puudumise protsessi", on öeldud avalduses.

EL-i missioon "osutas riigi ressursside väärkasutamisele, hirmutamise ja sunni juhtumitele, hõimuvanemate erapoolikule käitumisele ja riigimeedia kallutatusele". Samas märgiti, et varasemast erinevalt olid seekordsed valimised valdavalt rahumeelsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles