ÜRO kutsub Jeemeni konflikti osapooled 6. septembriks Genfi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO erisaadik Martin Griffiths annab Julgeolekunõukogule ülevaadet olukorrast Jeemenis.
ÜRO erisaadik Martin Griffiths annab Julgeolekunõukogule ülevaadet olukorrast Jeemenis. Foto: Xinhua / Xinhua/Sipa USA/Scanpix

ÜRO kutsub Jeemeni konflikti osapooled 6. septembriks Genfi, et arutada rahuläbirääkimiste raamistikku, teatas maailmaorganisatsiooni Jeemeni-erisaadik neljapäeval.

Martin Griffiths ütles ÜRO Julgeolekunõukogule, et "poliitiline lahendus" Jeemeni sõja lõpetamiseks "on olemas". Ta kutsus maailma juhtriike toetama uut jõupingutust rahuläbirääkimisteks.

"Need konsultatsioonid annavad osapooltele võimaluse muu hulgas arutada läbirääkimiste raamistikku, asjakohaseid usalduse loomise meetmeid ja konkreetseid plaane protsessi edasiviimiseks," sõnas Griffiths.

ÜRO-vahendatud poliitilised kõnelused Jeemeni üle katkesid 2016. aastal.

Saudi Araabia on alates 2015. aastast juhtinud sõjalist kampaaniat rahvusvaheliselt tunnustatud valitsuse naasmiseks võimule ja surumaks tagasi huthi mässulisi, kelle käes on praegu pealinn Sanaa.

Sõjas on saanud surma ligi 10 000 inimest ning ÜRO sõnul on Jeemenis tegemist maailma rängima humanitaarkriisiga, milles vajab abi 22,2 miljonit inimest.

Griffiths, kes määrati eelmisel aastal juhtima ÜRO rahujõupingutusi Jeemenis, ütles Julgeolekunõukogule, et ta püüab ikka veel saavutada kokkulepet, mis väldiks täiemahulise lahingu puhkemise Punase mere ääres asuva Hodeida sadamalinna pärast. Selle sadama kaudu toimub suure hulga humanitaarabi toimetamine Jeemenisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles