Ankara süüdistab Trumpi Türgi-USA suhete ohtuseadmises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgis vahi all viibiv USA pastor Andrew Brunson.
Türgis vahi all viibiv USA pastor Andrew Brunson. Foto: AFP / Scanpix

Türgi kõrge ametnik süüdistas neljapäeval USA presidenti Donald Trumpi kahe riigi kauaaegsete lähedaste suhete ohtuseadmises sanktsioonide kehtestamisega kahele Türgi ministrile seoses Türgis vahi alla võetud Ühendriikide pastoriga.

Ankara kutsus USA-d tühistama otsust finantssanktsioonide kehtestamisest Türgi justiitsministrile Abdulhamit Gülile ja siseminister Süleyman Soylule.

Türgi võttis Andrew Brunsoni vahi alla 2016. aasta oktoobris ning süüdistab teda terrorismis ja spionaažis.

Prokuratuuri väitel on Brunson seotud Kurdistani Töölisparteiga ning USA-s eksiilis elava islamivaimuliku Fethullah Güleniga. Ankara süüdistab Güleni 2016. aasta juulis Türgis toimunud riigipöördekatse korraldamises.

Brunson juhib väikest protestantide kirikut Türgi lääneosas Izmiri linnas. Süüdimõistmisel ootab teda kuni 35 aastat vangistust.

Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani kõrge nõunik Ilnur Cevik ütles uudisteagentuurile AP antud intervjuus, et Ankara kaalub veel võimalikke vastumeetmeid, kuid soovib "minimeerida kahju".

"Kõik on väga pettunud. Keegi ei oodanud sellist käitumist kahe valitsusliikme suhtes," ütles Cevik.

"See, mida Türgi teeb, ei ole kõikide sildade põletamine, vaid ta püüab hoida silla alles ja püüab päästa seda, mis suhetest on järele jäänud," lisas ta.

"President Trump solvab Türgi kohtusüsteemi," jätkas Cevik. "Ta ütleb, et pastorit hoitakse Türgis pantvangis. Ta ei ole pantvang, ta on Türgis kohtu all."

USA välisminister Mike Pompeo kõneles kolmapäeval oma Türgi ametivenna Mevlüt Çavuşoğluga ning kavatseb temaga kohtuda järgmisel nädalal ja nõuda Brunsoni vabastamist, teatas Ühendriikide välisministeerium avalduses.

Järgmine kohtuistung Brunsoni üle peaks toimuma 12. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles