Kuumalaine Lõuna-Euroopas ähvardab purustada rekordeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rio pargi purskkaevud Madriidis on palavatel päevadel jahutust otsivate inimeste hulgas väga populaarsed.
Rio pargi purskkaevud Madriidis on palavatel päevadel jahutust otsivate inimeste hulgas väga populaarsed. Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP

Euroopat haaranud kuumalaine peaks täna tõstma Portugalis õhutemperatuuri 46 kraadini ja lämmatav leitsak valitseb ka mujal.

Portugali Mere- ja Atmosfääriinstituudi (IPMA) teadlane Paula Leitão ütles, et Lissaboni lähedal Setúbalis peaks täna õhutemperatuur kerkima 46 kraadini. Riigi läbi aegade kõrgeim temperatuur registreeriti 2003. aastal, mil mõõdeti 47,7 kraadi, seega on kuumarekordi purustamine väga lähedal.

Eile registreeriti rekordtemperatuure Portugali 16 kohalikus ilmajaamas, näiteks Setúbali lähedal Alcácer do Salis mõõdeti 45,9 kraadi.

Lissabonis on mänguväljakud suletud ja linnavõimud soovitavad inimestel piknikud ja muud vabaõhuharrastused ära jätta.

Kodutute varjupaigad avati juba hommikul, et peavarjuta inimesedki saaksid päikese eest peitu pugeda.

Inimesed otsivad Lissabonis jahutust Tejo jõe ääres.
Inimesed otsivad Lissabonis jahutust Tejo jõe ääres. Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP/ Scanpix

Hispaanias on sel nädalal surnud kuumarabandusse kolm inimest. 

Viinis, kus täna on kõigest 34 kraadi, pandi rannavõrkpalliturniiril korda pidavatele politseikoertele siiski sussid jalga, et neid kõrvetuse eest kaitsta. Koerad peavad kõndima tundide kaupa pinnal, mille temperatuur võib ulatuda 50 kraadini, seletas politsei.

Hollandis suleti mitu kiirteelõiku, kus asfalt on ohtlikult sulama hakanud. Zwolle linnas on hakatud lõikama paplite oksi. Telekanal NOS selgitas, et need võivad muidu kuumaga murduda ja inimestele pähe kukkuda.

Prantsusmaal on kuumalaine tõttu suletud neli tuumareaktorit. Energiafirma EDF teatel kardetakse, et jahutuseks kasutatav jõevesi, mis pärast tagasi lastakse, on liiga soe ja kergitab jõgede temperatuuri.

Liiklusummikud Prantsusmaa linna Vienne lähedal.
Liiklusummikud Prantsusmaa linna Vienne lähedal. Foto: PHILIPPE DESMAZES / AFP / Scanpix

Mitmetes Euroopa piirkondades on suured liiklusummikud, kuna juulis puhanud inimesed naasevad linnadesse ja augustis puhkust alustavad inimesed asuvad suvituskohtade poole teele. Prantsusmaa teatas hommikul liiklusummikutest 670 kilomeetril. Samal põhjusel on üle koormatud ka Itaalia maanteed.

Rootsi, kus juulikuu oli 250 aasta kuumim, sai laupäeval jahutavat vihma ja temperatuur on langenud põhjamaa suvele hajumuspärase 20-25 kraadini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles