Bangladeshi rahutused võtsid vägivaldse pöörde

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bangladeshi kooliõpilased nõuavad õiglust.
Bangladeshi kooliõpilased nõuavad õiglust. Foto: A.M. Ahad / AP / Scanpix

Bangladeshi elanikud on sotsiaalmeedias teatanud, et liiklusohutuse suurendamist nõudvate protestijate vastu kasutatakse vägivalda ja kohalikul meedial on keelatud sündmusi kajastada.

Liiklusohutuse suurendamist nõudvad Bangladeshi kooliõpilased on avaldanud meelt juba nädal aega. Protestijad tõkestavad teid ja suures osas pealinnast Dhakast on liiklus halvatud. Protestiaktsiooni ajendiks sai õnnetus, milles kaks teismelist koolilast hukkus kihutava bussi rataste all.

Laupäeva õhtul läksid meeleavaldused Dhaka Jigatala linnaosas vägivaldseks ja sajad inimesed on saanud viga.

Sotsiaalmeedias anti teada, et kohalikul meedial on keelatud sündmusi kajastada, sest protestijate vastu on kasutatud julma vägivalda ja väidetavalt on valitsus andnud käsu sulgeda kohalikud haiglad, et vigastatud meeleavaldajad ei saaks abi.

Meeleavaldajad takistavad auto läbipääsu.
Meeleavaldajad takistavad auto läbipääsu. Foto: EPA / Scanpix

Pealtnägijate sõnul ründas politsei demonstrante kummikuulide ja pisargaasiga, kuid neile astusid vastu ka valitsusmeelsed aktivistid. Politsei ei tunnista kummikuulide ja pisargaasi kasutamist. Samuti on antud teada vägistamistest.

«See pole tõsi. Jigatolas ei juhtunud midagi,» ütles Dhaka politsei kõneisik Masudur Rahman.

Kohaliku haigla sõnul on haiglasse toodud sadakond protestijat, kelles mõne vigastused on tõsised. «Oleme siiani ravinud 115 vigastatud õpilast,» sõnas erakorralise meditsiini arst Abdus Shabbir.

Lisaks sulgesid võimud rahutuste lõpetamiseks mobiilse interneti.

Bangladeshi suurima levikuga ajaleht Prothom Alo teatas, et kohe pärast kokkupõrgete puhkemist eile õhtul suleti 24 tunniks 3G ja 4G internet. Riikliku telekommunikatsioonikomisjoni (BTRC) esimees Jahirul Haq ütles, et sai selleks valitsuselt käsu.

Ilmselt püütakse nii kahandada õpilaste võimalusi protestiaktsioonide kohta infot levitada ja rohkem rahvast välja tuua.

Sotsiaalmeediasse on aga juba jõudnud pildid politsei ning kaigaste ja kividega relvastatud meeste kähmlusest koolilastega. Väidetavalt on eraisikutest ründajad valitsuspartei aktivistid.

Mitmed ministrid on kutsunud õpilasi üles naasema koolidesse. Valitsus kardab, et kooliõpilaste meeleavaldustest võivad kujuneda suurejoonelised valitsusvastased protestid vahetult enne aasta lõpus toimuvaid üldvalimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles